2024.03.29, Péntek
Megújult a historizmus korabeli Nádasdy-kastély
Fotók: MTI

Megújult a historizmus korabeli Nádasdy-kastély

MTI

2021.08.03. 07:00

A kétezer négyzetméteres kastélyépületben befejeződött a földszint rekonstrukciója, valamint korszerű múzeumshop, vetítőterem, kávézó és múzeumpedagógiai foglalkoztató is helyet kapott.

Hirdetés

Vasárnap hivatalosan is átadták a megújult Nádasdy-kastélyt a Fejér megyei Nádasdladányban, melyet a MERKBAU Építőipari Zrt. kivitelezett. A projekt a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében 1,723 milliárd forint uniós és 212 millió forint hazai forrás felhasználásával, 1,935 milliárdból valósult meg.

A képre kattintva galéria nyílik!

 

Az augusztus 3-tól újra látogatható Nádasdy-kastély fejlesztése során megvalósult a 29 hektáros kastélykert revitalizációjának első üteme, amely közvetlenül érintette a megújuló tavat, valamint a körülötte lévő sétányt.

A kétezer négyzetméteres kastélyépületben befejeződött a földszint rekonstrukciója, elkészültek a gombamentesítési feladatok, korszerű múzeumshop, vetítőterem, kávézó és múzeumpedagógiai foglalkoztató létesült. Ezeken túl a pincében és az emeleten üzemeltetési és kiszolgálótereket alakítottak ki.

Mindemellett visszakerültek a családtagokat ábrázoló festmények, amelyek eredetileg is az Ősök csarnokába készültek.

 

Visszakerültek helyükre az eredeti portréfestmények

Virág Zsolt, a Miniszterelnökség Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa közölte, hogy 38 év után újult meg az épület, ahol a szellemi rehabilitációra is kiemelt figyelmet fordítottak - tette hozzá. A történelmi család képviseletében gróf Nádasdy Borbála úgy fogalmazott, hogy "az állam elvette, de a nemzet visszakapta a kastélyt".

A beruházás során az Ősök csarnokába restaurálás után visszakerültek az eredeti, a Nemzeti Múzeum Történelmi Képcsarnokában őrzött portréfestmények, ezzel teljes egészében hitelesen helyreállt Magyarország legszebb ősgalériája. A portrékon szereplő családtagok az izgalmas élettörténetüket önmaguk mesélik el animációs filmen.

Az eredetihez hasonló enteriőrök és a modern, digitális technológia révén a látogatók betekintést nyerhetnek a kastély történetébe, mindennapjaiba, használhatják a replika bútorokat, lapozhatják a korabeli újságok másolatát, továbbá kávét és süteményt is fogyaszthat az egykori ebédlőben, mintha csak vendégségben járnának a családnál.

A megújult kastélyparkban újjáéledt a park kiszáradt tava, amelyen csónakázási lehetőség és kipróbálható vitorlásmodellek várják a látogatókat.

 

A kastélyhoz 25 hektárnyi festői kert is tartozik

A historizmus korának romantikus stílusú nádasdladányi kastélyát 1873-tól az 1900-as évek elejéig építtette a Nádasdy-család. Belső helyiségei közül kiemelkedőn szép a faragott bútorzatú könyvtárszoba, és a családi arcképcsarnok elhelyezésére készült, mívesen faragott faburkolattal, kovácsoltvas díszítéssel és hatalmas márványkandallóval ékesített Ősök csarnoka.

A kastély és a hozzátartozó 25 hektáros tájképi kert 1945-ig volt az építtető nemesi család birtokában. Akkor államosították, és 45 évig különböző funkcióknak adott otthont. Az épületegyüttes és a park 1993-ban került a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának vagyonkezelésébe, az azt követő évben elkészült a hasznosítási programterv, majd megkezdődött a felújítás, amelyre korábban 1,5 milliárd forintot költöttek.

Galéria

AktuálisFejér megyeműemlékfelújításkastélyfelújításNádasdy-kastélyNádasdladány