2020.08.12, Szerda

Hirdetés

Köznevelési és szociális nem állami fenntartású intézményeket, szervezeteket ellenőrzött az ÁSZ
pixabay - illusztráció

Köznevelési és szociális nem állami fenntartású intézményeket, szervezeteket ellenőrzött az ÁSZ

MTI

2020.07.10. 20:30

Négy köznevelési és négy szociális nem állami fenntartású humánszolgáltató ellenőrzését fejezte be szerdán az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

Hirdetés

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az ÁSZ kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az államháztartáson kívüli intézményfenntartók központi költségvetésből kapott támogatásainak felhasználását ellenőrizze.

Az ellenőrzések a többi között megállapították, hogy a köznevelési közfeladatokat ellátó nyíregyházi Penta Oktatási- és Művészetoktatási Közhasznú Nonprofit Kft., a miskolci Artifex Oktatási és Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft, a solymári Szabad Waldorf Nevelésért Alapítvány és a székesfehérvári"Pill-Art" Művészetoktatási Nonprofit Kft. biztosította a költségvetési támogatások felhasználásának elszámoltathatóságát és átláthatóságát - írták.

Hozzátették: a szociális közfeladatokat ellátó nem állami fenntartók közül a nyíregyházi székhelyű Nyírségi Református Egyházmegye szabályszerűen fordította az intézményei működtetésére a szociális humánszolgáltatási közfeladatok ellátására kapott költségvetési támogatásokat.

Úgy folytatták, hogy a szerencsi székhelyű Gyémántkapu Idősek Otthona Nonprofit Kft. elszámoltathatósága javult, 2018-ban a kapott támogatásokat szabályszerűen az ellátott szociális humánszolgáltatási közfeladatra fordította.

A budapesti Senectus Idősek Otthona Közhasznú Nonprofit Kft. és a Székesfehérvári Csemete Alapítvány esetében viszont vagyonmegóvási intézkedés kezdeményezését helyezte kilátásba az ÁSZ.

A Székesfehérvári Csemete Alapítvány az ellenőrzés során intézkedett a közpénzügyi helyzet javításáért 2019-re vonatkozóan, ezért a vagyonmegóvási intézkedés kilátásba helyezése megszűnt. Ugyanennek fenntartása a Senectus Idősek Otthona Közhasznú Nonprofit Kft. esetében továbbra is indokolt - olvasható az ÁSZ közleményében.

AktuálisKöznevelési és szociális intézményellenőrzésÁllami SzámvevőszékSzékesfehérvári Csemete Alapítvány