2024.03.19, Kedd
Szerdán indul a viharjelzés az ország nagy tavain
pixabay - illusztráció

Szerdán indul a viharjelzés az ország nagy tavain

MTI

2020.03.31. 17:08

Április elsején elindul és október végéig üzemel a viharjelzőrendszer a Balatonon, a Velencei-, a Fertő- és a Tisza-tavon - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kedden az MTI-t.

Hirdetés

A jelzőpontok villogó fénnyel jelzik, ha erős szélre, viharra kell számítani. A jelzéseket a szélerősödés előtt fél-másfél órával adják ki.

Elsőfokú viharjelzés esetén (40-60 kilométer/óra erősségű szélnél) percenként 45 sárga felvillanás jelzi a veszélyt. Ilyenkor a vízben csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni.

Másodfokú jelzéskor (60 kilométer/órát meghaladó erősségű szélnél) a lámpák percenként 90-szer villannak fel. Ilyenkor tilos a vízben tartózkodni.

A viharjelzéseket a Balaton körül harminchat stabil, a kiemelt strandokon még tizenöt mobil fényjelző és három tóközepi viharjelző továbbítja. A Velencei-tavon három stabil fényjelző viharjelző és egy mobil lámpaegység, a Tisza-tavon öt, a Fertő-tó magyar szakaszán egy viharjelző állomás ad jelzéseket.

A riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adja ki a Siófoki Viharjelző Obszervatóriumban mért időjárási adatok alapján, a rendszert a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület működteti.

Tavaly a Balatonnál öt új viharjelző állomás létesült: Balatonedericsen, a Keszthelyi-öbölben, Balatonszárszón, Balatonszepezden, valamint Tihany Bahart-kikötőjében, és az elmúlt szezon óta három új tóközepi állomás is erősíti a vízen tartózkodók biztonságát.

Az OMSZ és a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság közös közleményében hívta fel a figyelmet, hogy a Balatonnal és a Velencei-tóval kapcsolatos időjárási információk folyamatosan frissülve, szabadon hozzáférhetők a www.met.hu, a www.katasztrofavedelem.hu, valamint a www.rsoe.hu oldalon. Rajtuk kívül a Tavihar és a Meteora nevű mobiltelefonos applikáció is segíti a tájékozódást.

A Balatonon szeszélyes, kiszámíthatatlan, a különböző medencékben eltérő lehet az időjárás, azért különösen fontos a szabályok betartása és a viharjelzések figyelemmel kísérése - áll a közleményben.

AktuálisbalatonVelencei-tóviharjelzésOMSZ