2024.03.29, Péntek
Miért fontos, hogy mindig megfelelő szezonális abroncs legyen a kocsinkon?
pixabay - illusztráció

Miért fontos, hogy mindig megfelelő szezonális abroncs legyen a kocsinkon?

szekesfehervar.hu

2020.03.10. 21:30

A legtöbb esetben autónk műszaki állapota befolyásolja azt, hogy mennyire biztonságosan tudunk vele közlekedni az utakon. Teljesen mindegy, hogy ritkán, vagy gyakran használjuk a kocsinkat, illetve hogy ez rövidebb, vagy hosszabb út, soha nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy saját magunk, és embertársaink életét is kockáztatjuk abban az esetben ha elhanyagoljuk az autónk állapotát.

Hirdetés

Tény, hogy ha megfelelő típusú abroncsok vannak felszerelve a kocsinkra, melyek jó állapotban is vannak, akkor sokkal több baleset helyzetet meg tudunk úszni, mint egy rossz típusú, elhasznált gumival.

Hamarosan itt a nyári gumi szezon?

Ahogy közeleg a tavasz, eljön az ideje annak is, hogy lecseréljük autónk abroncsait, nyári gumikra. Erről semmilyen körülmények között nem szabad megfeledkeznünk. Sajnos nem ritka, hogy az autósok ezt a dolgot nem veszik túlságosan komolyan, és úgy vannak vele, teljesen jó lesz a nyári hőségben a téli gumi is, és hiszen felesleges idő, és pénzkidobás az abroncs cserével foglalkozni. Pedig hatalmas különbségek vannak a szezonális abroncsok között.

Nem csak a rendszeres szervizelés a lényeges, hanem hogy autónkon mindig megfelelő típusú abroncs legyen, melynek állapota is kifogásolhatatlan. A téli zord időjárásban szükséges a téli gumi, hiszen azok direkt úgy lettek kifejlesztve, hogy a téli útviszonyok között lehessen őket használni, bírják a mínusz fokokat, és a jeget, ám nyáron, a hatalmas hőségben egyáltalán nem jó ötlet velük kocsikázni. A nyári gumik értelemszerűen a hatalmas hőséghez, illetve a felforrósodott utakhoz lettek kitalálva, így tavasszal és nyáron csak velük lehet biztonságos a vezetés.

Miben tér el a téli, és nyári gumi?

Nem csak nevükben tér el a téli és nyári gumi, hanem tulajdonságaikban, és jellemzőikben is hatalmas különbségeket tapasztalhatunk közöttük. A téli abroncsok mindig egy keményebb keverékből vannak előállítva, ennek köszönhetően bírják a fagyot, és nem keményednek meg, nem válnak merevvé a nagyon hideg időjárásban sem. Felületik mélyebben bordázott azért, illetve sűrűbbek a lamellák is az abroncsokon, annak érdekében, hogy a jeges, latyakos útviszonyok között se csússzunk meg velük. A téli gumik forró aszfalton egyáltalán nem teljesítenek jól, az autó többet fog fogyasztani, nagyobb lesz a menetzaj, illetve az abroncs is hamarabb el fog használódni, el fognak kopni.

Logikusan, a nyári gumi, valóban a nyári útviszonyokhoz lett kifejlesztve, és legyártva. Összetételük, illetve az abroncs mintázata is úgy lett kialakítva, hogy az bírja a nyári hőséget, így a legnagyobb kánikulában is ideális tapadást tudjon biztosítani az autósok számára. Ha vigyázunk a gumikra, jó eséllyel nem csak egyetlen szezont fognak bírni, ám csere alkalmával mindig ellenőriznünk kell azt, hogy az adott abroncs megfelelő állapotban van -e még ahhoz, hogy biztonságosan tudjunk velük autózni. A közlekedés biztonsága érdekében fontos, hogy ellenőrizzük azoknak a profilmélységét, ha pedig minimális eltérést is észlelünk, akkor érdemes lehet új abroncs szettet vásárolnunk, annak érdekében, hogy elkerüljük a koccanásokat, és a komolyabb baleseteket is.

Aktuálisnyári gumiszezonális abroncsbiztonság