2024.03.19, Kedd
Folytatódik az országos strandfejlesztési program
MTI Fotó: Varga György - illusztráció

Folytatódik az országos strandfejlesztési program

MTI

2020.02.28. 19:00

Folytatódik az idén a strandfejlesztési program, amelynek keretében közel 3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással országszerte 86 strand újulhat meg - közölte Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese pénteken Balatonfüreden, az Eszterházy strandon sajtótájékoztatón.

Hirdetés

Az idei támogatottak között 64 balatoni strand, a többi a Dunakanyarban, a Tiszánál, a Tisza-tónál, illetve a Velencei-tónál található.

Könnyid László kiemelte, a 2017-ben indult fejlesztési program célja, hogy 2030-ra az ország valamennyi strandja megújuljon és európai színvonalúvá váljon. Emlékeztetett arra, hogy az első ütemben, 2018-ban több mint 30 balatoni település 55 strandján újultak meg vizesblokkok, parti sétányok, és épültek játszóterek közel 2 milliárd forintból.

A következő ütemben, tavaly, országszerte 43 szabadstrand jutott több mint 4,4 milliárd forintnyi támogatáshoz fejlesztéseihez. Közülük 30 balatoni szabadstrand kapott 3 milliárd forintnyi forrást, ami mutatja, hogy az MTÜ kiemelten kezeli a térséget, de a Dunakanyarnál és a Tisza-tónál található szabadstrandok is lehetőséghez jutottak - fogalmazott az igazgató-helyettes.

A 2020. évi, lehetőség szerint a nyári szezonra elkészülő strandfejlesztésről szólva elmondta, hogy a mintegy 2,9 milliárd forintnyi forrás az idei költségvetési törvényben a turisztikai fejlesztési célelőirányzat soron áll rendelkezésre.

Beszélt arról is, hogy az MTÜ által az önkormányzatok számára nyújtott támogatások fókuszában az alapinfrastruktúra fejlesztések állnak. Elsősorban a régi vizesblokkokat kell megújítani, ahol erre még nem került sor. A következő lépés a baba-mama szobákat létesítése, és a régi, 70-es 80-as évekből származó strandbejárók, azaz vízbejutást biztosító lépcsők kicserélése.

Egységes arculatot is kapnak majd a strandok, és a kültéri öltözőkabinok megújulása is lendületet vehet Könnyid László tájékoztatása szerint. Hozzátette, a következő ütemben a zöldfelületek bővítése lesz a cél, erre nagy az igény a vendégek részéről. A fejlesztésekkel növelni kívánják a strandok jövedelmezőségét és vonzerejét.

Az MTÜ vezérigazgató-helyettese arról is beszámolt, hogy tavaly júliusban és augusztusban az üdülőrégióba érkező vendégek több mint 80 százaléka magyar volt. A SZÉP-kártya tavaly januári 7 milliárd forintos forgalmát az idén januárban sikerült megduplázni, ami további bizakodásra ad okot - mondta.

Az MTI kérdésére válaszolva az igazgató-helyettes közölte, lezárult a csúszdapályázat, amelynek célja, hogy lehetőség szerint már erre a strandszezonra megújuljon több balatoni csúszda, ezért heteken belül kihirdetik az eredményét.

Bóka István (Fidesz-KDNP), Balatonfüred polgármestere, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke hangsúlyozta, komoly vonzerőt jelentenek a turizmus számra a strandok, ezek állapota sokat elárul egy-egy településről. 2017-ben Balatonfüred közel 100 millió forint értékben, az idén pedig három strandja közel 150 millió forint értékben nyert támogatást a fejlesztéseire. Jelezte, hogy a területfejlesztési operatív programokban szintén jelentős strandfejlesztési projektek indultak.

Aktuálisstrandfejlesztési programBalaton Velencei-tóMTÜ