2024.04.26, Péntek
Újabb agrárszakképző intézmények gazdálkodását kifogásolta az ÁSZ
MTI Fotó: Varga György - illusztráció

Újabb agrárszakképző intézmények gazdálkodását kifogásolta az ÁSZ

MTI

2020.01.28. 14:56

A korábban ellenőrzött 22 agrárszakképző után újabb 10 iskolánál talált szabálytalanságokat az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

Hirdetés

Az MTI-hez eljuttatott közleményében a csongrádi, a mátészalkai, a bajai, a csornai, a szécsényi, a budafoki, a törökszentmiklósi, a székesfehérvári, a tokaji és a győri agrárszakképző iskolákat nevesítik, amelyek 2016-2017-ben nem biztosították a közpénzfelhasználás szabályozottságát, illetve nem gazdálkodtak felelősen a közpénzekkel. A tíz jelentésben az ÁSZ összesen 95 javaslatot tett agrárszakképző intézmények vezetőinek a szabálytalanságok kijavítása érdekében. Az iskolák igazgatóinak a megállapítások és javaslatok alapján 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Az ÁSZ korábban már 22 agrárszakképző ellenőrzését fejezte be, és múlt héten sajtótájékoztatón ismertették, hogy hasonló hiányosságokat állapítottak meg, ezért egy intézménynél kezdeményezték az államháztartásból származó támogatás folyósításának felfüggesztését, és másik kettőnél  is kilátásba helyezték a költségvetési támogatás felfüggesztésének kezdeményezését.

Az ÁSZ akkori megállapításaira reagálva az Agrárminisztérium (AM) múlt pénteken közleményben jelentette be, hogy  mint az intézmények fenntartója felszólította az iskolákat a szabálytalanságok azonnali felszámolására. Ezzel egy időben megkezdte az intézményrendszer teljes átalakítását, miután elkészült az agrárszakképzési stratégia. A kialakítandó agrárszakképzési centrum a törvényes, átlátható működés érdekében egységesen felügyeli majd a gazdálkodást - közölte múlt héten az Agrárminisztérium.

AktuálisagrárképzésÁSZ ellenőrzésszabálytalanság