2024.03.28, Csütörtök
Támogatás a tehetségeknek - 83 diák vehetett át Tóth István ösztöndíjat
szekesfehervar.hu - Fotó: Simon Erika

Támogatás a tehetségeknek - 83 diák vehetett át Tóth István ösztöndíjat

szekesfehervar.hu

2020.01.31. 15:28

Székesfehérvár évről évre ösztöndíjjal segíti azokat a jól tanuló fiatalokat, akik szociális helyzetük okán rászorulnak a támogatásra. A Tóth István és Tóth Terézia Ösztöndíjat az idei esztendőben 83 fehérvári általános és középiskolás, valamint a felsőoktatásban tanuló hallgató vehette át.

Hirdetés

A nyolcvanhárom díjazott egy éven keresztül kap havi 5.500 és 12.000 forint közötti összeget tanulmányai támogatására.

A támogatásban részesülő székesfehérvári általános és középiskolásokat, illetve felsőoktatásban tanulókat a Városháza Dísztermében köszöntötte dr. Cser-Palkovics András polgármester és Fűrész István, a Tóth István-Tóth Terézia Ösztöndíj Közalapítvány kuratóriumának elnöke. 

 

 

 Fűrész István, a Tóth István-Tóth Terézia Ösztöndíj Közalapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében megemlékezett a Tóth házaspárról, akik az 1930-as gazdasági válság idején vándoroltak ki Kanadába és magyarságukat, hazaszeretetüket megőrizve a szülővárosukra hagyták vagyonukat.

Az ösztöndíjak átadása előtt Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, hogy a valóban szívből jövő ösztöndíjról van szó, hiszen a Tóth házaspár nem felejtette el, hogy honnan indult és amikor tehették, megadták ezt a segítséget, ma pedig azért lehetünk itt, mert gondoltak városukra.

 

Székesfehérvár polgármestere szólt arról is, hogy jó helyre került a segítség a kuratórium jóvoltából. "Legyetek büszkék erre az ösztöndíjra, hiszen ezt az eredményt ti értétek el! Ez az ösztöndíj azért jött létre, mert vannak olyan ügyes, tehetséges fiatalok, akik ezért megdolgoztak.." - szólt a diákokhoz a polgármester, aki azt kívánta az ösztöndíjasoknak, hogy találják meg azt a hivatást, amiben ki tudnak teljesedni és nem munkaként élik meg.

A közalapítvány azon székesfehérvári diákokat támogatja, akik jó tanulmányi eredményt értek el és anyagi, családi körülményeik miatt az ösztöndíj sokat számít ahhoz, hogy megfelelően folytathassák a tanulmányaikat. A jelentős alaptőke ellenére a kamatok évek óta nem fedeznék a hagyatéki és alapítói célok teljesülését, ezért Székesfehérvári Önkormányzata saját költségvetéséből járul hozzá, hogy minél több diáknak nyújthassanak támogatást.

A kuratórium az alkalmazott értékelési, pontozási rendszerrel most is arra törekedett, hogy az ösztöndíj a nehezebb helyzetben levők tanulmányi eredményességét fokozottan segítse, de egyúttal elismerje és ösztönözze a viszonylag jobb helyzetben levőket is. 

Az átadó különlegessége volt, hogy ebben az évben az ösztöndíjasok köszöntötték műsorral a társaikat, és köszönték meg a támogatást. A Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói Novák Aporka Telemann a-moll szonátájának I. és II. tételét szólaltatta meg furulyán, míg Philippe Gaubert Nocturne et Allegro Scherzo művét Pintér Bernadett fuvolista adta elő.

A műsor után az ösztöndíjak ünnepélyes átadása következett. A Tóth István - Tóth Terézia ösztöndíjra összesen nyolcvanhat pályázat érkezett, amelyből nyolcvanhárom nyert támogatást. A Városháza Dísztermében tartott ünnepségen öt általános iskolás, ötven középiskolás és huszonnyolc felsőfokú oktatásban tanuló diák vehette át Cser-Palkovics András polgármestertől az ösztöndíjról szóló dokumentumot.

AktuálistámogatásTóth István ösztöndíj