2021.01.26, Kedd

Hirdetés

20. alkalommal indul útjára a Doni Emlékmenet
szekesfehervar.hu - Fotó: Molnár Artúr

20. alkalommal indul útjára a Doni Emlékmenet

szekesfehervar.hu

2020.01.12. 08:00

A Magyar Tartalékosok Szövetsége huszadik alkalommal szervezi meg a Doni Emlékmenetet. Az eseménysorozat január 16-án, csütörtökön emlékmisével kezdődik, majd január 17-én, pénteken reggel indul az emléktúra, amelynek résztvevői valós teljesítménnyel tisztelegnek a Don kanyarban harcolt, elesett, eltűnt vagy hadifogságba esett honvédek előtt.

Hirdetés

A XX. jubileumi Doni Emlékmenet programsorozat központi nyitó eseménye Székesfehérváron lesz január 16-án, csütörtökön 17 órától a Szent Imre-templomban, ahol Spányi Antal megyés püspök celebrál misét az elhunyt katonák lelki üdvéért.

A misén részt vesznek többek között a Fejér, a Bakony, a Csatti és a Honvédsuli menetszázad képviselői. A misét követően a négy menetszázad tagjai mécsest gyújtanak, és jelképesen elindulnak négy irányban.

Az ezredfordulón Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagy négy társával együtt indult útnak, hogy valós teljesítménnyel tisztelegjenek a magyar katonák hősies helytállása előtt. A kezdeményezéshez évről évre egyre többen csatlakoztak, s ma már az ország 70 településén több ezren gyalogolnak közösen az 1943. 01.12-i urivi áttörés emlékére.

A jubileumi emlékmenet programja - a hagyományoknak megfelelően - ünnepséggel folytatódik a Hősök terén, a Fekvő katona szobra előtt. Január 17-én pénteken 9 órakor Spányi Antal megszenteli, Jákob János protestáns tábori püspök pedig megáldja a MATASZ zászlaját. A menetszázad ezt követően indul útra a Székesfehérvár - Sárkeresztes - Zámoly útvonalon.

Január 18-án, szombaton 8.15 órakor indul a menetszázad a Budai úton lévő bevásárlóközpont parkolójából az Aranybullához, majd onnan Pákozdra. A Katonai Emlékparkból továbbindulva 17 órakor áll meg a menet, és emlékezik a hős katonákra Don-kanyar Emlékkápolnánál.                   

A négynapos programsorozat január 19-én, vasárnap 9 órakor megemlékezéssel és koszorúzással zárul a Szentlélek katonatemetőben.

AktuálisMagyar Tartalékosok SzövetségeDoni EmlékmenetDon kanyar emléktúra