2024.04.19, Péntek
Hogyan gondoskodjunk télen a madarakról?
pixabay - illusztráció

Hogyan gondoskodjunk télen a madarakról?

Fejér Megyei Kormányhivatal

2019.12.23. 18:21

Itt a hideg, a fagy, éheznek a madarak. Mivel, hogyan etessük őket? Milyen etetőt készítsünk, hová helyezzük? E kérdéskörök kapcsán ad praktikus tanácsokat a megyei kormányhivatal zöldhatósága.

Hirdetés

Napjainkban egyre több madárfaj húzódik be a települések belsejébe a téli időszakban, az élelemhez és vízhez jutás reményében. A már megszokott, a városok épületein élő elvadult házi, úgynevezett „városi” galamb, balkáni gerle, illetve háziveréb, fekete rigó, seregély, cinege-, varjú- és bagolyfélék mellett újabban már megjelenik pl. a szajkó, a tengelic, ökörszem és az erdei pinty is.

Mikor kezdjük el madaraink etetését?

- Amikor hó takarja a talajt, és vagy már hosszabb ideje tartó, erős fagy van. Addig ugyanis a madarak felcsipegetik a gyommagvakat.

- Ha folyamatosan tudjuk az etetést biztosítani. Ugyanis a madarak a már megszokott helyen szinte várják a folytatást. Ha az megszakad, a táplálék hiánya, amíg új helyet nem találnak, pusztulásukat is okozhatja.

Milyen etetőket használjunk? A legegyszerűbbtől (oldalán kivágott üdítőitalos flakon) a boltokban kapható dekoratív kivitelűekig mindegyik megfelel. Barkácsolásban kissé járatosabbak maguk is elkészíthetik a környezetbe beilleszkedő etetőiket. A jó madáretető ismérvei, hogy teteje van, lehetőleg három oldaláról védett, az alján perem legyen, hogy a magokat ne verjék ki a madarak és mérete igazodjon az etetni kívánt madarak méretéhez. Különösen fontos ez utóbbi az énekes madaraknak szánt etetőknél. Ezáltal ugyanis kizárt, hogy a gerle, a városi galamb vagy varjak fogyasszák el a magokat.

Hová helyezzük ki az etetőket? Lehetőleg „macskabiztos” legyen, azaz függesztett kivitelben kerüljön elhelyezésre. Szerencsés, ha csapódó esőtől, széltől védett helyre kerül. Ha az ablakból látható helyre kerülnek, akkor a gyerekek számára feledhetetlen élményt jelent. Családi házaknál a ház elé. vagy a kertekben, társasházaknál az ablakok külső sarkában is elhelyezhetjük.

Mivel etessünk? Gerleféléknek megfelelnek a gabona magvak (pl. búza, árpa, kukorica) mellett a háztartásban használatos magok (pl. feles borsó, rizs), természetesen az olajos magvakat (napraforgó, repce) is szívesen elfogyasztják. A kenyér, az ételmaradék nem madarak etetésére való.

Énekes madarak számára egyértelmű, hogy olajos magvakkal töltjük fel az etetőt. Sosem tele, mert így nagy lesz a kiverődés. A lehullott magvakat pedig nem biztos, hogy a hóból ki tudják szedegetni. Megfelel a (nem sózott!) állati zsiradék (pl. háj), valamint a napjainkban divatos (golyó vagy kör alakú) faggyúba mártott mag, melyeket függesztve helyezzünk el.

Hol vásárolhatunk magokat? Kisebb-nagyobb közösségek (óvodák, iskolák, munkahelyek) részére ajánljuk a közös (zsákos) beszerzést gazdáktól. Így a leggazdaságosabb. Kis kiszerelésben a piacokon, a gazdaboltokban és a nagyáruházakban kapható.

Az etetés mellett legalább annyira fontos a madaraink itatása, azzal a különbséggel, hogy ezt egész évben folyamatosan kell végezni. Télen a víz befagyhat, ezért ha lehetőségünk van rá, naponta cseréljük a vizet az itatókban.

Aktuálismadarakgondoskodáshideg