2024.04.19, Péntek
Bartos György József vehette át 2019-ben az Érdy János Emlékérmet
szekesfehervar.hu - Fotó: Simon Erika

Bartos György József vehette át 2019-ben az Érdy János Emlékérmet

szekesfehervar.hu

2019.12.15. 08:00

Közmeghallgatást és közgyűlést tartott pénteken a székesfehérvári képviselőtestület. A napirendek tárgyalása előtt került átadásra az „Érdy János Emlékérem”. Az elismerésben évente egy, a székesfehérvári Nemzeti Emlékhely megőrzése, bemutatása érdekében kiemelkedő munkát végzett személy részesülhet.

Hirdetés

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 2019-ben Bartos György József művészettörténésznek ítélte oda az „Érdy János Emlékérmet”. Az elismerést dr. Cser-Palkovics András polgármester adta át pénteken.

Mint a közgyűlésen a díjazott méltatásában elhangzott: a székesfehérvári Bartos György József folyamatosan kutatja a város építészettörténeti múltját, kiemelt figyelemmel a 18. századi barokk épületekre. Rendszeres feladatként gondos kutatómunkával készíti el a város műemlékeinek az értékleltárát.

 

 

1995-től kapcsolódott be a Szűz Mária-prépostság templomának művészettörténeti kutatási programjába, elsősorban a román és a gótikus kőfaragványok területén végez szerteágazó kutatásokat. Folyamatosan gyűjti a bazilika és az egykori prépostság területére vonatkozó újkori forrásokat, amelyek az egykori koronázási templom és közvetlen környezetének megismerését segítik elő.

A prépostsági templom román kori építéstörténetének a bemutatásával vett részt 2000-ben a Basilica grandis et famosa nagysikerű kiállításban. Ekkor született meg a szakmai körökben is többször idézett, 12. századi, díszes ívekről összeállított rekonstrukciója, amely esetlegesen Szent Imre kápolnája lehetett. A székesfehérvári püspökség által rendezett Szent Imre-, majd Szent István-kiállításokban a bazilikára vonatkozó részek megalkotásával vett részt. Szerepe volt abban, hogy Csórról két a prépostság épületeiben felhasznált római oszloptöredék került elő.

Bartos György József jelenleg az Árpád-ház programon belül megvalósuló bazilikatörténeti kiállítás egyik készítője.

Székesfehérvár Önkormányzata Bartos György József művészettörténésznek a város építészettörténeti múltjának kutatásában és bemutatásában végzett odaadó szakmai munkájáért adományozott 2019-ben „Érdy János Emlékérmet”.

AktuálisSzékesfehérvárÉrdy János Emlékérem