2024.04.20, Szombat
Nemcsak okos robotok, magasan képzett szakemberek is kellenek
kormanyhivatal.hu

Nemcsak okos robotok, magasan képzett szakemberek is kellenek

Fejér Megyei Kormányhivatal

2019.11.15. 14:11

Új munka-erőpiaci modell bevezetése és a képzési rendszer átalakítása – ez volt a vezértémája a Foglalkoztatási-gazdasági együttműködések és szolgáltatások fejlesztése Fejér megyében elnevezésű, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programok (TOP) IV. Fejér megyei műhelykonferenciájának Székesfehérváron, a Megyeházán.

Hirdetés

 

A foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési megállapodások, paktumok elsődleges célja a gazdaság fellendítése, foglalkoztatási szintjének növelése, a lakosság életszínvonalának emelése, valamint a családok biztonságos hátterének megteremtése – fogalmazott dr. Petrin László. A megyei kormányhivatal főigazgatója hozzátette: nap mint nap érzékelhető, hogy a gazdasági, munkaerő-piaci változásokra folyamatosan reagálniuk kell egyfajta stratégia mentén. Ehhez mind országos, mind pedig megyei szinten új eszközökre, szorosabb együttműködésre, gyors és célzott reagálására van szükség – egészítette ki. A mai nyílt konzultációval az a célunk, hogy közös együttgondolkodással vizsgáljuk meg, és konstruktív ötleteinkkel erősítsük az új munkaerő-piaci modell és a képzési rendszer átalakítását segítő programok fejlesztését megyénk gazdasági fejlődése érdekében – hangsúlyozta a főigazgató.

 

 

Zugor Zsuzsanna elmondta: három évvel ezelőtt, amikor a programot indították még nem gondolták, hogy a korábbi évek munkaerő feleslege milyen gyorsan fordul át munkaerőhiányba. Az Echo Innovációs Műhely elnöke szerint Fejér megyében nem az a probléma, hogyan juttassák az álláskeresőket munkához, hanem az, hogyan segítsék az igényeknek megfelelő munkaerőhöz a vállalkozásokat. A kiszámíthatatlan, világgazdasági folyamatoknak által előidézett változásoknak pedig csak akkor tudunk megfelelni, ha a tudás alapú társadalom irányába mozdulunk el – közölte Zugor Zsuzsanna. Ehhez pedig nemcsak okos robotokra van szükség, hanem sokkal inkább művelt, magasan képzett, az élethosszig tartó tanulást a folyamatos megújulást valló emberek kellenek – egészítette ki. Az új kihívásokra csak széles körű társadalmi-gazdasági partnerségben tudunk választ találni hangsúlyozta. Az új típusú kooperáció és foglalkoztatási partnerség fontosabb lesz a jövőben, mint valaha – tette hozzá az elnök.

 

 

Az új munkaerő-piaci modell bevezetéséről dr. Karakó László, miniszteri biztos, az OFA Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója tartott előadást. A munkaerő-piaci képzések Fejér megyei tapasztalatairól Buday Attila, a Fejér Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztály főosztályvezetője adott tájékoztatást. Az előadók sorát Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója zárta Innováció a szakképzésben című előadásával. Az eseményen a projektgazda Fejér Megyei Önkormányzat képviseletében Bihácsi István, a közgyűlés alelnöke vett részt.

 

 

Az eseményen tájékoztatást kaptak a partnerek arról, hogy az egy évvel korábbi műhelykonferencia óta milyen eredményeket értek el a projekt megvalósítása kapcsán Fejér megyében, továbbá átfogó helyzetértékelést kaptak a gazdaság- és foglalkoztatáspolitika időszerű kérdéseiről.

A Foglalkoztatási-gazdasági együttműködések és szolgáltatások fejlesztése Fejér megyében (TOP-5.1.1-15-FE1-2016-00001) című projekt keretében a Fejér Megyei Önkormányzat, konzorciumi partnereivel, a Fejér Megyei Kormányhivatallal és az ECHO Innovációs Műhellyel közösen 1,331 milliárd forintos pályázati támogatásból valósítja meg nagyszabású, Fejér megye egészére kiterjedő képzést és foglalkoztatást elősegítő programját.

A 2020. december 31-ig tartó projekt során a projektgazda Fejér Megyei Önkormányzat és konzorciumi partnerei vállalták, hogy a teljes futamidő alatt 863 fő vesz részt különféle munkaerő-piaci programokban. Jelen projekt szoros együttműködésben valósul meg a két Megyei Jogú Város, Székesfehérvár és Dunaújváros Önkormányzatainak foglalkoztatási paktumjaival, illetve a járási szintű helyi foglalkozási együttműködésekkel.

2019. október 31-i állapot szerint 853 főt vontak be, így a vállalt célérték 99,5 %-át teljesítették. A bevont célcsoporttagok mindegyike részesült munkaerő-piaci szolgáltatásban, és közülük többen mentori segítséget is kaptak, valamint 15-en kulcskompetencia fejlesztő csoportos foglalkozáson vettek részt. A projekt kezdete óta 384 fő részesült bérköltség/bértámogatás keretében foglalkoztatási típusú támogatásban, ezen felül 133 fő kapott vállalkozóvá válási támogatást. 90 fő képzése pedig megkezdődött.

Aktuálismunka-erőpiacokos robotszakember Fejér megye