2024.04.19, Péntek
Megújul az ingatlan-nyilvántartás rendszere
pexels - illusztráció

Megújul az ingatlan-nyilvántartás rendszere

MTI, hirado.hu, kormanyhivatal.hu

2019.11.12. 14:05

Megújul és digitális alapú lesz az ingatlan-nyilvántartás rendszere, amellyel célunk, hogy két év múlva akár órák alatt bejegyezzék a tulajdonjogot – mondta a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára az M1 péntek reggeli műsorában.

Hirdetés

Tuzson Bence közölte: az emberközpontú közigazgatás továbbfejlesztése érdekében egyrészt törekszünk az elektronikus közigazgatás erősítésére, másrészt pedig az ügyintézési folyamatok egyszerűsítésére, ezzel kapcsolatban már több ezer oldalas jogszabálycsomag is készült.

Az államtitkár az ügyintézések egyszerűsítésére példaként említette: a tervek szerint, ha valaki vállalkozó akar lenni, akkor a jövőben nem kell vállalkozói igazolványt is kérnie, hanem egy egyszerű adóbejelentéssel megkezdheti a tevékenységet. Tuzson Bence további példaként hozta fel, hogy eltörlik azt a szabályt, amely előírta: a vállalkozó tevékenységét 30 napon belül szúrópróbaszerűen ellenőrizni kell.

Az államtitkár szólt arról is, hogy meg akarják újítani az ingatlan-nyilvántartás rendszerét, amelyre egy kétéves programot dolgoztak ki annak érdekében, hogy a teljes nyilvántartást elektronikusan hozzáférhetővé tegyék. Tuzson Bence úgy fogalmazott: azt szeretnénk, ha valaki két év múlva egy adásvétel miatt betér egy ügyvédi irodába, mire kisétál onnan, a tulajdonjoga már be is legyen jegyezve.

Az adást ide kattintva tekinthetik meg.

Aktuálisingatlan-nyilvántartás rendszerdigitalizáció