2024.03.28, Csütörtök
Odafigyelés és tudatosság: a vastagbélrák szűréssel megelőzhető
A kép illusztráció

Odafigyelés és tudatosság: a vastagbélrák szűréssel megelőzhető

2019.10.03. 12:52

A World Cancer Research Fund (WCRF) kutatásai alapján 2018-ban, Magyarországon százezer lakosra vetítve 51,2 vastagbél daganatos megbetegedést regisztráltak. Ezzel a világranglista – egyáltalán nem előkelő – első helyén állunk, annak ellenére, hogy a betegség már korai stádiumában is jól felismerhető és gyógyítható. Ehhez pedig csak egy kis odafigyelés és egészségtudatosság szükséges.

Hirdetés

A vastagbél daganatos megbetegedések kapcsán a szakemberek egyetértenek abban, hogy az emberiség a saját fejlődésének az áldozata, hiszen a fejlett országokban négyszer gyakoribb az előfordulás aránya, mint a fejlődő világban. Pedig a vastag- és végbéldaganat okozta halálozás szűrés által elkerülhető, hiszen már korai szakaszában is jól azonosítható és gyógyítható. Hazánkban ezzel évente közel ötezer életet lehet megmenteni.

Éppen ezért indult el 2018 őszén a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakmai irányítása mellett a vastagbélszűrési program, amely hatalmas mérföldkövet jelentett a hazai szűrések történetében és a vastagbéldaganat elleni védekezésben.

 

Egy életet mentő meghívó

A jelenleg is folyó szűrés első lépéseként az NNK munkatársai meghívóleveleket postáznak a betegséggel leginkább veszélyeztetett 50-70 év közötti korosztály számára. Az első meghívók még 2018 novemberében érkeztek meg a Nógrád és Heves megyei postaládákba, majd 2019 januárjától országszerte folytatódott a meghívók kipostázása. Jelenleg már közel 350 ezer ember kapott meghívót, amelyben felkérik, hogy további tájékoztatásért keresse fel háziorvosát. Eddig több mint kétezer háziorvos csatlakozott a programhoz és végezte el a szűréssel kapcsolatos online képzést azért, hogy a lehető legjobb tájékoztatást tudja nyújtani a páciensei számára.

 

A szűrés házhoz megy

A vastagbélszűrés kapcsán nyugodtan kijelenthető, hogy a szűrés házhoz megy, hiszen a háziorvosi beszélgetést követően egy un. páciens egységcsomaggal távozunk a rendelőből és a vizsgálathoz szükséges mintavételt a saját otthonunkban végezhetjük el. A mintát egy erre a célra mellékelt díjhiteles borítékban postára adva juttathatjuk el az NNK-hoz, ahol a szükséges laboratóriumi vizsgálatokat elvégzik. Ezzel a szűrés első lépcsője le is zárul. Abban az esetben, ha háziorvosunktól azt a visszajelzést kapjuk, hogy a vizsgálat eredménye negatív lett, további teendőnk nincsen. A vizsgálatot csak két év múlva kell megismételni.

 

Ha háziorvosunk jelzése szerint a mintánk „nem negatív” besorolást kapott, akkor sem kell feltétlenül a legrosszabbra gondolni. Egy aranyér éppúgy kiválthat vérzést, mint egy gyulladás. Ilyenkor következik a vizsgálat második lépcsője a tisztázó kolonoszkópiás vizsgálat, amely minden további kérdésre választ ad. A program megindítása óta eltelt időben a központi laboratóriumba 110 ezer minta érkezett be, további vizsgálatok csak 9000 esetben váltak szükségessé.

 

A legfontosabb tehát, ha meghívólevelet kapunk vastagbélszűrésre, akkor feltétlen keressük fel háziorvosunkat.

AktuálisszűrésvastagbélrákNemzeti Népegészségügyi Központ