2024.07.24, Szerda
A férfiak, az özvegyek és az elváltak is igényelhetik a házasok gyermekvállalási támogatását
pixabay - illusztráció

A férfiak, az özvegyek és az elváltak is igényelhetik a házasok gyermekvállalási támogatását

MTI

2019.02.18. 18:00

A férfiak is igénybe vehetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását, és nem számít az sem ha mindkét házastárs elvált, ha addig nem született gyermekük - közölte Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár ismertetése szerint amennyiben még sem a férjnek, sem a feleségnek nem született gyermeke, de korábban voltak házasok, akkor felvehetik a 10 millió forintos kamatmentes támogatást.     

Közölte, a 18-40 év közötti életkori megkötés csak a feleségekre vonatkozik, a férjükre nem.     

Ha azonban valamelyiküknek született már gyermeke, akkor legalább az egyik félnek az első házasságában kell élnie. Így például ha egy 40 év alatti, elvált, gyermekes nő újra férjhez megy egy első házasságát kötő férfihez, akkor ők igényelhetik a támogatást. A kölcsönt a házaspár minden esetben közösen veszi fel, és törleszti.     

Fontos szabály továbbá, hogy az özvegység nem számít korábbi házasságnak, így akinek meghalt a házastársa, az "első házasnak" számít támogatási szempontból.     

A támogatás további feltétele a legalább hároméves munka-, vagy felsőoktatási jogviszony.     

A legfeljebb 10 millió forint kamatmentes szabad felhasználású hitel júliustól vehető fel, a lehetőséggel 2022 végéig lehet élni. 

Amennyiben a kölcsön igénylésétől számítva öt éven belül megszületik egy gyerek, a hitel továbbra is kamatmentesen törleszthető, a törlesztést pedig felfüggesztik három évre. A második gyerek születésénél további három évre felfüggesztik a törlesztést és elengedik a tőketartozás 30 százalékát. A harmadik gyerek megszületésénél pedig a hitel további részét is teljes egészében elengedik. Ha az igényléstől számítva öt éven belül nem születik gyermek, a kölcsön piaci kamatozásúvá alakul és azt a korábban felvett kamattámogatással növelten kell visszafizetni.      

Ha a házasok hibáján kívül nem született gyermek, a járási hivatal kedvezőbb feltételeket állapíthat meg - mondta az államtitkár.

Aktuálisházassággyermekvállalási támogatás