2024.04.25, Csütörtök
Vadmadárkórház és új közösségi épület építésébe kezdenek Székesfehérváron
szekesfehervar.hu - Fotó: Simon Erika

Vadmadárkórház és új közösségi épület építésébe kezdenek Székesfehérváron

szekesfehervar.hu

2019.01.08. 15:30

A Sóstó Természetvédelmi Terület keleti kapujánál hamarosan elkezdődhet a vadmadár bemutató és gondozó épület, illetve egy új közösségi ház kialakítása. A Vadmadárkórház Természetvédelmi Alapítvány számára létesítendő bázis, gondozó és bemutató épület, illetve közösségi ház az önkormányzati tulajdonban lévő, 25 ezer négyzetméteres területen valósul meg a Sárkeresztúri út mellett.

Hirdetés

Az új épület a természetvédelmi terület környezetébe illeszkedik majd és új színfoltja lesz Székesfehérvárnak.

Nagyon szépen megújult a Sóstó Természetvédelmi Terület, melyre kifejezetten büszke lehet a város közössége és kiemelkedik a fehérvári fejlesztések közül. Több mint 200 hektáron sikerült egy csodálatos természetvédelmi területet rehabilitálni és megmenteni illetve létrehozni egy igazi kis kiránduló paradicsomot a városon belül – mondta Cser-Palkovics András polgármester. Ennek a fejlesztésnek azonban van még egy eleme, a Vadmadárkórház és egy alsóvárosi közösségi tér létrehozása.

 

 

Cser-Palkovics András polgármester, Mészáros Attila alpolgármester és Csete Gábor a Városgondnokság természetvédelmi referense a beruházást ismertetó sajtótájékoztatón. Elhangzott, hogy a területen található régi épület összes felhasználható anyagából a Városgondnokság asztalosműhelye előtt egy fedett tárolót építenek.

A város polgármestere elmondta, hogy Dr. Berkényi Tamás a Vadmadárkórház vezetője már a tervezésben is szakmai partnere volt a városnak és lesz az üzemeltetésben is. Egy modern, jól felszerelt madárkórház mellett pedig létrejön egy alsóvárosi közösségi tér is. A beruházás több mint 440 millió forintba kerül, ami állami forrásból valósulhat meg és része a Sóstó rehabilitációnak. Cser-Palkovics András polgármester emlékeztetett arra, hogy a decemberi közgyűlésen eredményesen zárult a kivitelezésre a közbeszerzés és napokon belül aláírják az erről szóló vállalkozói szerződést. 

 

 

A vadon élő, sérült madarak gyógyítása, azt követően pedig a természetbe történő visszaengedése, vagy maradandó károsodás esetén élethosszig tartó gondozása a madárpark célja – mondta Mészáros Attila alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője. A tervezett madárparkban, lehetőség nyílna a szabad életre alkalmatlan, de már gyógyult, tartósan fogyatékos madarak élethosszig tartására, a veszélyeztetettek továbbtenyésztésére, az érdeklődő közönség számára a madarak bemutatására és a gyerekek természetismereti oktatására is.

 

 

A Vadmadárkórházba látogatók üvegen keresztül megtekinthetik a műtőben és vizsgálóban és az előkészítőben zajló tevékenységeket. Összesen 5 kórteremben 20 madár egyedi és 10 madár csoportos elhelyezésére van lehetőség. A szabadtéri vadmadár röpdékben és ketrecekben pedig összesen 80 gyógyult, rehabilitálásra váró madár bemutatására van lehetőség. A közösségi házként működő épületben két nagyobb méretű, egybenyitható tér kerül majd kialakításra, ahol a Sóstón, Alsóvárosban és az Őrhalmi Szőlőben élők számára kulturális és közösségi programokat szerveznek. A terület előtt pedig 17 parkolót alakítanak ki.

 

 

A kivitelezővel a vállalkozói szerződést a héten írják alá és 12 hónap áll rendelkezésre a munka elvégzésére.

AktuálisFejér megyeSóstó Természetvédelmi TerületSzékesfehérvár Vadmadárkórházközösségi épület