2024.03.28, Csütörtök
Apró részleteiben is megújul a Festetics-kastély
24.hu

Apró részleteiben is megújul a Festetics-kastély

magyarepitok.hu

2019.01.07. 12:01

A rekonstrukció keretén belül közel 3000 négyzetméteren újul meg a homlokzat, valamint a belső tér egyes részeit is korhűen restaurálják.

Hirdetés

Hamarosan megújulhat a dégi Festetics-kastély homlokzata, melyhez már keresik a kivitelezőt – derül ki az uniós közbeszerzési adatokból. Tavaly nyáron a Fehérép Építő Kft. munkájával a kastélyban 3200 négyzetméteren kezdődhetett meg a restaurálás és átalakítás egy 1,87 milliárd forintos fejlesztésben.

A homlokzati felújítás során az alábbi munkálatokat végzik majd el többek között:

  • vakolatok javítása, pótlása, kiegészítése,
  • vakablakok javítása, pótlása,
  • kő ablakkeretek felülvizsgálata, javítása,
  • könyöklők, párkányok és vakolatdíszek restaurátori vizsgálata, javítása, cseréje,
  • homlokzatvilágítás kiépítése, valamint
  • régi, megtartható szerkezetek restaurátori javítása, kiegészítése.


Korhű restaurálást is végeznek a kastélyban

A beruházás keretében a kastélybelsőben bizonyos reprezentatív tereket egy teljes restaurátori feltárás után felújítanak, valamint egy terem teljes egykori falfestését is helyreállítják. A kivitelezés részét képezi még a régészeti megfigyelés, a falkutatás, a restaurátor felügyelet, a faanyagvédelmi szakértői megfigyelés, valamint az épületdiagnosztikai vizsgálat is.

A felújítás során összesen 2700 négyzetméternyi homlokzat fog megújulni, ebből a homlokzat vakolása és festése 1840 négyzetmétert fed le, a belső festőrestaurátori munkák pedig 354 négyzetméteren valósulnak majd meg.

Az 1810 és 1850 között épült dégi Festetics-kastély Magyarország egyetlen látogatható klasszicista kastélya Fejér megyében, amelyet hazánk legnagyobb angolparkja vesz körül.

kastélyfelújításműemlékfelújításAktuálisDégFestetics-kastély