2024.03.28, Csütörtök

Mestereket avattak Fejér megyében

kormanyhivatal.hu

2018.11.14. 08:29

Öt szakma 35 képviselője vette át a mesterlevelet azon az ünnepségen, amelyet a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a kormányhivatal dísztermében rendezett. Átadták a megyei iparkamara több kitüntetését is.

Hirdetés

Autószerelő, ács-állványozó, kereskedő és gépi forgácsoló szakmában, vagyis hiányszakmákban vehették át mesteroklevelüket a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (FMKIK) gondozásában megvalósult mesterképzés eredményeképpen kiváló szakemberek. Eleget tettek a magas szintű szakmai követelményeknek, így szakmájukat profi szinten ismerő mesterekként folytathatják hivatásukat. A mestervizsga a szakemberek fejlődési folyamatában jelentős értékelő, minősítő szintet képvisel. A mesteroklevél nem csupán presztízse, a vele járó tudás és rang miatt értékes – hangsúlyozta az ünnepségen Radetzky Jenő, az FMKIK elnöke.Emlékeztetet arra: a mestervizsga célja, hogy biztosítsa a szakemberek számára a szakmai fejlődés lehetőségét és a tanulók képzéséhez szükséges ismereteket. A mestervizsga-felkészítők és -vizsgák szervezése kiemelt fontossággal bír, hiszen a duális képzésben a tanulók gyakorlati képzését, oktatását 2015. szeptember 1-jétől mesterek végezhetik. A mesterlevél nem csak jogot, hanem kötelességet is jelent.

 

Dr. Petrin László, a megyei kormányhivatal főigazgatója kiemelte: jeles nap, társadalmi esemény a mesteravatás. Jövőbe tekintő esemény, hiszen akik vállalkoztak a képzésre és vizsgára, bíznak a szakmájukban, a jövőjükben, az ország jövőjében. A mesterré válás folyamata pedig nemzeti identitásunk része, hiszen több évszázados múltja van. Kilencven éve az akkori kormány, majd pedig a jelenlegi kormány is a kamarák kezébe helyezték a mesterképzést, a mestervizsgáztatást, hiszen nemcsak a szakemberek szakmai tudása, hanem a tisztesség, a becsület, az etikai értékek felett is őrködni kell.

Az új mesterek a tehetséget Istentől kapták, és az embereket kell általa szolgálniuk – mondotta Spányi Antal megyéspüspök, aki azzal fejezte be gondolatait: Isten, áldd meg a tisztes ipart és a jó mesterembert!

 

A köszöntő beszédek elhangzását követően adták át ünnepélyes keretek között a gróf Zichy Jenő Szakképzés Díjat. A rangos szakmai elismerést az ipari tanuló képzésben, a duális képzésben jelentős szerepet vállaló, Gruming László, a Motor Mechanic Autószerviz Kft. ügyvezetője vehette át.

Hét vállalkozó nyerte el az Iparos Mester Vállalkozói Díj-at. A díjazottak olyan egyéni vállalkozók, akik évtizedek óta valamelyik klasszikus szakmában tevékenységükkel szakmai rangot értek el, elismerést vívtak ki, munkájuk példaértékű.

A díjazottak: Bocs Ferenc férfifodrász mester, Székesfehérvár; Golenyák János kereskedő, Székesfehérvár; Jánosi László villanyszerelő mester, Úrhida; Krausz Józsefné női-férfi fodrászmester, Sárszentmihály; Nagy Lajos húsfeldolgozó, Sárkeresztes; Ódor Erika nőiruha készítő, Sárkeresztes; Varga Ferenc kőművesmester, Csókakő 

Idén első alkalommal adományozta az FMKIK a Kiváló Szakember Díjat példaértékű és kiváló szakmai tevékenység elismerésére. Idén két szakember, Csordás Gyula és Sárvári Ádám kapják az elismerést.

Idén tizenötödik alkalommal hirdette meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a „Magyar Kézműves Remek” pályázatot. Fejér megyéből két alkotást díjaztak. Díjat nyert a Magyaralmási Agrár Zrt., "Pater kézműves sajt" című pályamunkája, valamint a szabadbattyáni Sáringer Éva kézműves pályaműve, "Népi díszítésű tükör, népi díszítésű leveles ládika" címmel. Az alkotókat is köszöntötték az ünnepségen.

A 35 új mester nevét itt olvashatják.

AktuálisFejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamaramesterlevél