2024.06.17, Hétfő
Magyarország kiemelten védi a nőket
pixabay - illusztráció

Magyarország kiemelten védi a nőket

EMMI

2018.11.27. 20:00

November 25. a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napja. Magyarország Kormánya elutasítja a bántalmazás minden formáját és elkötelezett a nők erőszak elleni küzdelemben, fenyegessen az kapcsolaton belül vagy más módon.

2013-ban életbe lépett Európa egyik legszigorúbb büntető törvénykönyve, amely kiemelten védi a nőket, és kiemelten bünteti a nők elleni erőszakos bűncselekményeket.

A magyar kormány mindent megtesz azért is, hogy megvédje Magyarországot és a magyar nőket a tömeges bevándorlástól és az azzal együtt járó nők elleni erőszakos bűncselekményektől, amelyeknek száma a bevándorlóországokban radikálisan megnőtt.

A kapcsolati erőszak áldozataira fordított éves finanszírozást is a többszörösére emeltük, 3 milliárd forint fejlesztési forrást is biztosítunk, emellett pedig folyamatosan bővítjük az intézményrendszert is.

A világnap alkalmából a magyar kormány arra hívja fel a figyelmet, hogy a kapcsolati erőszak visszaszorításában kiemelten fontos a probléma mielőbbi jelzése és a segítségkérés. Az érintettek számára egyre több a lehetőség, nem szabad megvárni, hogy az erőszak krízishelyzetet idézzen elő.

Idén 241 férőhellyel bővült a bántalmazottakat segítő ellátórendszer, új krízisközpontok, titkos menedékházak és félutas kiléptető házak jöttek létre. 2016 óta a krízisközpontok ötven százalékkal nagyobb költségvetési támogatással működnek, a titkos menedékházak számára biztosított forrás pedig több mint száz százalékkal emelkedett.

Ebben az évben új szolgáltatásként nyíltak meg a régiós szinten feladatot ellátó kríziskezelő ambulanciák. Az ambulanciák fő feladata a mielőbbi segítségnyújtás, az ellátórendszer első lépcsőjeként a kapcsolati erőszak megelőzéséhez járulnak hozzá.

Az ellátórendszer bővítése és fejlesztése mellett a magyar kormány kiemelt figyelmet fordít a prevencióra, az áldozatokkal kapcsolatba kerülő szakemberek képzésére, kutatásra, és a társadalmi figyelemfelhívásra. A feladatokra több mint 3 milliárd forint biztosítunk fejlesztési forrásból.

Ha valaki segítséget szeretne kérni, az országos kríziskezelő és információs telefonszolgálat országosan hívható, ingyenes telefonszámán, 06-80-20-55-20 és honlapján teheti meg.

AktuálisnőkMagyarországszexuális erőszakkrízisközpontbántalmazás