2024.04.24, Szerda

Kaszárnyafutással és kerékpártúrákkal emlékezésnek az aradi vértanúkra

mti

2018.10.05. 11:32

A kétnapos eseménysorozat szombaton délután a pákozdi Nemzeti Emlékhelyen zárul, ahol közös koszorúzást tartanak, majd az 1849. október 6-án kivégzett aradi vértanúkra emlékezve.

Hirdetés

Országszerte, összesen 28 útvonalon tartanak pénteken és szombaton kaszárnyafutást és 170 kilométeres kerékpártúrát is szerveznek az idén 170 éves Magyar Honvédség katona hőseire és az aradi vértanúkra emlékezve.

A kétnapos programsorozat péntek reggeli hivatalos országos megnyitóján, a Honvédelmi Minisztérium (HM) előtt Szabó István honvédelmi államtitkár emlékezetett arra, hogy a kaszárnyafutás kiemelt rendezvénysorozat, és szorosan kötődik a jubileumi évhez, melynek keretében arra emlékeznek, hogy idén 170 esztendős a Magyar Honvédség, illetve 100 éves a Magyar Légierő. 

 

"Szimbolikus számok kapcsolódnak a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége szervezésében és a Magyar Honvédség támogatásával megvalósuló eseménysorozathoz, hiszen az emlékfutáson résztvevők összesen 1848, míg a kerékpárosok 170 kilométert teljesítenek" - jelentette ki Szabó István, majd hozzátette: a kaszárnyafutásnak, illetve a kerékpártúrának számtalan olyan útvonala van, amely a Magyar Honvédség egykori és mai helyőrségein vezet keresztül. Kiemelte: a két nap során összesen 235 olyan megemlékezést tartanak, amely szorosan kötődik a jubileumi évhez, felidézve dicső csatákat és keserű vereségeket.  

"A sport összeköt, szokták mondani, s ez most is igaz, mert ez a rendezvény összekapcsolja a Magyar Honvédséget a magyar társadalommal, hiszen 1500 iskolás fog csatlakozni az emlékfutáshoz. Másrészt az elmúlt idők hőseit is összeköti a jelen honvédőivel" - fogalmazott az államtitkár, aki nagyszerű kezdeményezésnek nevezte a kaszárnyafutást, majd a megnyitó végén feltűzte a HM szalagját a futók és a kerékpárosok zászlajára.  
  

AktuálisNemzeti Emlékhelyaradi vértanúk Pákozd