2024.04.26, Péntek

Hajós projektbemutatót tartottak a Velencei-tavi partfalnál

magyarepitok.hu

2018.09.05. 09:20

A Colas Alterra és a Swietelsky közös kivitelezésében létrejövő partvédőművek csökkentik a víz algásodását és javítják a vízminőséget.

Hirdetés

Projektbemutató bejárást tartott kedden az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Velencei-tavi partfalnál. A 14 milliárd forintos beruházást a Colas Alterra és a Swietelsky végzi el, ami során lecserélik a tó elavult partvédműveit, valamint természetvédelmi, áramlásjavító és vízminőség-védelmi kotrások is történnek.

A bemutató hajón zajlott, az agárdi kikötőből indulva, ahol részletesen ismertették a projekt elemeit. Ennek részeként 2018 első félévében megkezdődött az evezős pálya elavult partfalának bontása, valamint több partszakaszon elbontották a vendégmólókat. A horgászcsónakok számára szükséges kikötési lehetőséget biztosították és elbontották a gárdonyi MOHOSZ kikötőt is, jelenleg pedig terület-előkészítései munkálatokat végeznek a Cserepes-szigeti zagytéren.

 

A képre kattintva galéria nyílik!

 

A tervezett új partfal építését megelőzően a kivitelező mintaszakaszt alakított ki a végleges partfal építési technológiájának kialakítására.

Megkezdődött a dinnyési MOHOSZ csónakkikötő kotrása is, mely során a kitermelt mederanyagot vízi úton szállítják lerakásra a Cserepes-szigeti zagytérre.

A partfal rekonstrukciójához olyan megoldásokat választanak, melyek jobban illeszkednek a környezetbe. A partvédőművek korszerűsítése során megfelelő minőségű védelem kialakításával fogják csökkenteni a hordalékok bejutását a tóba, ezáltal csökken az algásodás és javul a tó vizének minősége. A projektzárás tervezett időpontja 2021 nyara.

Galéria

Swietelsky Magyarország Kft.Aktuálisvelencei tóvízgazdálkodásColas Alterra Zrt.