2024.07.18, Csütörtök

A geotermális energia felhasználásával növelhető a növényházi termelés

MTI

2018.09.30. 10:45

Növelni kellene a biztonságos, jó minőségű és időzített termékeket biztosító növényházi termelést, a belföldi ellátás bővítése és az export növelése a geotermális energia fokozottabb felhasználásával lenne biztosítható - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken, egy szakmai fórumon, Budapesten.

A parlamenti államtitkár a Magyar Geotermális Egyesület (MGtE) által szervezett rendezvényen elmondta, hogy a zöldség-gyümölcs ágazati stratégia is rögzíti, de egyre nagyobb termelői igény is mutatkozik mintegy ezer hektárnyi új növényház létesítésére, amelynek egyharmada működhetne termál energiával.     

Ezzel a termelés mintegy 230 ezer tonnával lenne növelhető, a hajtatás összes termése mintegy 630 ezer tonnára bővülhetne, ami a jelenlegi árakkal és javuló minőséggel számolva évente 45 milliárd forintos új érték előállítását, valamint 5 ezer ember foglalkoztatását tenné lehetővé - tette hozzá.

Farkas Sándor elmondta, hogy Európa kedvező geotermikus potenciállal rendelkező régiói közé tartozik Magyarország, ahol az első termálvizet használó hajtató kertészetek a 60-as években jöttek létre, és ekkor készült a legtöbb termálkút is. 2004-es adat szerint az országban akkor jelenlévő mintegy 1429 regisztrált termálkútból 192 üzemelő kút látott el növényházat, de jelenleg ez a szám 200 felett van.     

A parlamenti államtitkár emlékeztetett, hogy a növényházi termesztés fejlesztésére a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési időszakban 104 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyből 23,3 milliárd forint jut a növényházak építésének támogatására. A növényház fejlesztésére irányuló támogatás keretében 140 hektárnyi üveg- és fóliaház fejlesztésre nyújtottak be támogatási igényt - sorolta.       

Szólt arról is, hogy a kertészeti ágazatok kibocsátása 2017-ben 343,2 milliárd forint volt. Tavaly mintegy 3400 hektáron folyt hajtatott zöldségtermesztés, a termőterület a becslések szerint idén 3600 hektárra növekedhet. Tavaly 400 ezer tonna hajtatott zöldséget takarítottak be, idén 450-460 ezer tonnára számítanak.     

Az európai piacon jelentős szerepet tölt be Magyarország hajtatott paprikatermesztése, amely 1550 hektáron folyik, abból idén 180 ezer tonna teremhet. A hajtatott paradicsom termesztőterülete 370 hektár, a termésmennyiség idén 130 ezer tonnát tehet ki - tette hozzá.     

A termálvíz kertészetben történő hasznosításának legnagyobb problémái közé sorolta az új kutak létesítésének, engedélyezésének, a használt termálvíz elhelyezésének és a vízkészletjárulék kérdéseit.

Aktuálistermelésexportgeotermális energianövényház