2024.06.18, Kedd

Elutazott a velencei-tavi üdülésre a kelet-ukrajnai konfliktus által érintett ukrán gyermekek utolsó csoportja

MTI

2018.08.05. 19:49

Ünnepélyesen elbúcsúztatták Magyarországra indulásuk előtt vasárnap Csapon a kelet-ukrajnai konfliktus által érintett azon gyermekek utolsó csoportját, akik a magyar kormány költségén egy héten át üdülnek a Velencei-tónál, valamint a vatikáni jutalomutazásban részesülő gyermekeket, akik részt vettek a Magyarország által támogatott "Jóság Könyve" nemzetközi projektben.

A kelet-ukrajnai konfliktusövezetből és Ukrajna más régióiból érkezett 120 gyermek és 15 kísérő Magyarországra indulása előtt Kuti László, az ungvári magyar főkonzulátus vezető konzulja a sajtónak nyilatkozva elmondta: a magyarországi Ukrán Országos Önkormányzat meghívására idén nyáron öt csoportban mintegy 170, a kelet-ukrajnai konfliktusövezetben élő, valamint a terrorellenes műveletben részt vevőkhöz kötődő ukrán gyermek tölthetett és tölthet a Velencei-tó mellett egy-egy hetet. Az üdültetés költségeit a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztosítja.

A velencei-tavi táborozásra induló idei utolsó csoport 35 gyermekből és 15 kísérőből áll.

A diplomata azt is elmondta, hogy az üdülésre tartókkal együtt lépi át az ukrán-magyar határt az a 85 ukrán gyermek is, akik a "Jóság Könyve" nemzetközi szociális projekt lezárásaként utaznak a Vatikánba. A gyermekek Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter kíséretében audiencia keretében találkoznak Ferenc pápával. A projekt, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Magyarország kijevi nagykövetsége és ungvári főkonzulátusa támogatott, Vaszil Visivanyjuk, Magyarország ivano-frankivszki tiszteletbeli konzuljának vezetésével valósult meg - mondta el Kuti László.

AktuálisüdülésVelencei-tó