2024.04.20, Szombat

Az ország többi részéhez képest csapadékhiány volt Fejérben

hirado.hu, met.hu

2018.07.27. 12:58

Az elmúlt egy hét során sokfelé igen kiadós csapadék hullott az országban, mely többfelé a 30 mm-t is meghaladta. Északnyugaton és északkeleten viszont szinte semmi eső nem esett. Jelentősebb csapadékhiány főleg Győr, Székesfehérvár-Budapest, Tokaj-Nyíregyháza-Debrecen és Szolnok térségében alakult ki.

Hirdetés

Az elmúlt csapadékos időszaknak köszönhetően a növényi zöld tömeg mennyisége jóval az átlagos érték fölött alakul – olvasható a met.hu agrometeorológiai előrejelzéséből.

Foltokban számíthatunk esőre, zivatarokra a következő napokban, de a számítások szerint egy hosszabban tartó szárazabb, és stabilan meleg időszak következhet.

 

Ennek megfelelően a talajnedvességi állapotában is nagy különbségek vannak: a fennt nevezett területeken meglehetősen száraz a talaj, míg az ország nagyobb részén megázott a föld, és bőven van nedvesség.

A kukorica zömében a szemfejlődés, a napraforgó pedig a magképződés fenológiai fázisában jár és a jelenleg nedves talajú területek vízkészlete már további csapadék hiányában is elegendőnek látszik a jó termés kialakulásához. A szőlők zsendülnek, színeződnek a bogyók, nagyon korai szüret várható – írták. A kedvező növekedési fázis a melegebb áprilisi és májusi időnek is köszönhető.

A met.hu legfrissebb műholdas NDVI vegetációs indexe szerint a zöld tömeg mennyisége országszerte magas. A változást mutató térképen csökkent a sárga területek kiterjedése, lelassult a vegetáció mennyiségének csökkenése.

Az anomália térkép pedig a legtöbb helyen jóval a sokéves átlag fölötti zöld tömeget mutat, és ez az eltérés az elmúlt időszakban tovább nőtt, köszönhetően a viszonylag csapadékos időjárásnak. A vörös foltok a learatott őszi vetések területét mutatják.

AktuálisFejér megyecsapadékhiány