2024.04.26, Péntek
A kabrió panorámabusz lehet az év slágere Székesfehérváron
Székesfehérvár Megyei Jogú Város facebook

A kabrió panorámabusz lehet az év slágere Székesfehérváron

szekesfehervar.hu

2018.06.22. 07:02

A piros, kabrió turistabusz kialakítása Fung László és fia, Dávid munkáját dicséri, az 1989-es évjáratú busz teljes felújításon és átalakításon esett át.

Hirdetés

Az 1989-es évjáratú, 245 lóerős Rába D10-es típusú motorral, ZF hatsebességes váltóval, és Rába futóművekkel ellátott Ikarus 256-os busz teljes felújításon és átalakításon esett át. A változásokat ikarusos szakemberek segítségével végezte el Fung László és fia, Dávid. A buszt kabrióvá alakították és új motor, váltó, gumi és felni is járt neki. A futóművet felújították, új, vajszínű brő üléseket kapott és esztétikai jellegű ráncfelvarrásra is sor került.

A 46 személyes kabrió részben kihúzható napfénytetővel védi az utasokat az időjárás viszontagságai ellen.

A Panoráma busz új dimenzióba helyezi a város turisztikai élményeit, részben a kabrió élménynek köszönhetően új perspektívából nézhetnek Fehérvárra. A nyári főszezonban már ezzel a járművel köthetik össze a látványosságokat, miközben az idegenvezető, vagy a beépített hangosítás a város történetéről, építészetéről, érdekességeiről mesél. A buszt garantált programok lebonyolítására is igénybe veszik majd. Július és augusztus minden szombat délutánján „Nyári Kultúrkalandokra” invitálják a turistákat és a fehérváriakat egyaránt, a kirándulásokon kétfajta tematika mentén fedezhetik fel a látogatók a Velencei-tó látnivalóit is.

 

A busz átadásával jelképesen is megkezdődött a turisztikai főszezon. F. Szegő Krisztina, a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy Fehérvár iránt az elmúlt években töretlenül nő az érdeklődés. A város idei látogatottsági adatai is ezt támasztják alá, az első négy hónap vendégéjszaka számai az előző év azonos időszakához képest ugyanazt a 16-17%-os növekedést mutatják, mint a megelőző időszakban. A látogatókat természetesen a nyári rendezvények sokasága is vonzza.

 

A turisztikai főszezonon belül is kiemelt időszak az augusztusi Királyi Napok, a rendezvény saját weboldallal könnyíti meg a tájékoztatást. 

A turisztikai főszezon nyitányán Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy az idegenvezetők eszköztára különleges dologgal egészült ki, ami ráadásul nagyon fehérvári, hiszen egy Ikarus buszról van szó, amelynek díszítése is a város értékeit tükrözi. „Ahogy a kisvonatnak is évek óta sikere van, biztos vagyok abban, hogy ennek a kabrió busznak is sikere lesz.” - prognosztizálta Cser-Palkovics András polgármester, aki arra biztatta a fehérváriakat, hogy vigyék el a hírét annak, hogy ez egy gyönyörű város, rengeteg programmal, látványossággal, látnivalóval és ez a nyár is tele lesz élettel. Hozzátette, hogy egy szállodaiparban dolgozó szakember szerint a nyárra kevés a városban a szállodakapacitás: ez pár éve elképzelhetetlen lett volna, hiszen a város kiürült a nyári szezonra.

Az eseményen Brájer Éva alpolgármester felidézte, hogy a régi fehérváriak még emlékezhetnek az Ikarus Panorámabuszra, ez is ihletője volt a most elkészült turistabusznak. Elmondta, hogy számos városban sikeresek a panorámabuszok, ezen felbuzdulva kezdeményezték, hogy legyen újra ilyen Fehérváron is. Brájer Éva köszönetet mondott Fung Lászlónak, aki nagy Ikarus rajongó és fiával együtt egy régi Ikarus buszból varázsolt egy szép panorámabuszt.

AktuálisSzékesfehérvárpanorámabusz