2024.06.18, Kedd

Mintegy 210 millió forint jut Fehérváron az iskolán kívüli közösségi-felzárkóztató programokra

szekesfehervar.hu

2018.04.17. 16:30

„Iskolai közösségi programok megvalósítása” és „Korszerű pedagógiai módszerek alkalmazását segítő iskolai közösségi program kísérleti megvalósítása” címmel két, összesen több mint 210 millió forinttal támogatott programsorozatot valósíthatnak meg fehérvári és fejér megyei alapfokú oktatási intézmények 2018 áprilisától 2019 augusztusának végéig.

Az induló programokról a Székesfehérvári Tankerületi Központban sajtótájékoztatón számoltak be kedden.

A programok megvalósítása során napközis és bentlakásos rendszerű foglalkozások valósulnak meg. Mivel az új típusú feladatok régi módszerekkel nem megoldhatók, ez a hagyományostól eltérő, a Nemzeti Alaptantervre alapuló, de iskolán és iskolaidőn kívüli foglalkozások megvalósítását jelenti. A projektek célja az iskolai lemorzsolódás, a végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentése; ez a köznevelés számára jelenleg olyan valós probléma, ami egyben megoldandó feladatot is jelent.” - tájékoztatott Tímár Agostonné, projektmenedzser.

 

 

Az esztendő 52 hetéből 15 olyan hét van, amikor nincs tanítás. Számos családnak okoz komoly nehézséget a gyermekek elhelyezése és felügyelete a tanítási szünetekben. Számukra nem megoldott az aktív, fejlődést biztosító szabadidő eltöltése a készségfejlesztő tevékenységek végzése. Az ezúttal induló, pályázaton elnyert programok ezt az időszakot hivatottak lefedni úgy, ahogy közben tematikus, új szemléletű módszerekkel, közösségi programokkal javítsa a kompetenciákat. A hazai tantermi és tantermen kívüli gyakorlati tapasztalatszerzésen alapuló foglalkozások száma alacsony az OECD tagországokban mértekhez képest és ez hozzájárul az alapvető kompetenciák nemzetközi összehasonlításban alacsony szintjéhez, amelyeket az úgynevezett PISA-felmérések támasztanak alá, tehát a cél, hogy a köznevelési rendszer megfelelő megoldási lehetőséget kínáljon a tanulók szabadidő eltöltésére.” - hangsúlyozta Tessely Zoltán országgyűlési képviselő.

 

 

Nagy feladat előtt állunk. Kaptunk egy nagy lehetőséget, amellyel élnünk kell. Látható, hogy az oktatáspolitika célja az infrastrukturális megújulás mellett a belső módszertani kultúra megújítása is. Az alfa generáció gyermekei újfajta megközelítést kívánnak valamennyi pedagógustól, a két most induló program képzést is biztosít a résztvevő pedagógusok számára, csak Székesfehérváron négy intézmény számára 60 millió forint értékben, valamint a megye 14 további településén közel 150 millió forint értékben.” - emelte ki Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója.

A fejlesztések az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásában valósulnak meg.

 

 

Korszerű pedagógiai módszerek alkalmazását segítő iskolai közösségi program kísérleti megvalósítása” Fehérváron;

támogatás összege: 60. 600.000 Ft, intézményi lista:

István Király Általános Iskola

Bory Jenő Általános Iskola

Vasvári Pál Általános Iskola

Széna Téri Általános Iskola

AktuálisSzékesfehérvárközösségi-felzárkóztató program