2024.07.19, Péntek
Egyre több korai magyar zöldséget vásárolhatunk a piacokon
Pixabay - illusztráció

Egyre több korai magyar zöldséget vásárolhatunk a piacokon

hirado.hu, Kossuth Rádió 180 perc

2018.04.14. 13:54

Áprilistól már a teljes választéka elérhető a korai magyar zöldségeknek, így nem szorulunk importra. Érdemes ilyenkor az átlagosnál is éberebbnek lenni vásárláskor, hiszen amíg az importárut egy hetet is utaztatják, a magyar áruhoz frissen juthatnak hozzá a fogyasztók.

Salátát, retket, hagymát, paprikát, paradicsomot, uborkát és lassan már itthon termesztett káposztát is lehet találni a piacon.

A téli hónapokban ugyanis Magyarországon nem termelik ezeket a zöldségeket, az év ezen szakában importtermékeket fogyasztunk, amelyek többek között Marokkóból érkeznek – mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos kertészeti osztályának vezetője, Mártonffy Béla. Kiemelte, áprilisban azonban leváltjuk az importárut a magyar áruval, és most, hogy bővül a paletta, érdemes figyelni a polcokat.

 

„Áprilisban leváltjuk az importárut a magyar áruval, és én úgy gondolom, hogy miután teljes a paletta, nagyon érdemes figyelni, hogy melyik a magyar áru, melyik az import” – hívta fel a figyelmet az osztályvezető.

Az árak alakulásáról Mártonffy Béla azt mondta, a magyar áru nem drágább mint az import. Hozzátette, vannak bizonyos árpolitikai játszmák, ugyanis „az import érdeke, hogy a magyar áru minél később kerüljön a piacra”, a magyar árut pedig minél előbb el kell adni, ilyenkor pedig alacsonyabb áron lehet megvenni a külföldi árut, és nehezítik a magyar áru piacra kerülését. Felhívta a figyelmet: az importárut minimum egy hetet utaztatják, míg a magyar árut tegnap leszedték, másnap pedig már a piacok, boltok polcaira kerül.

Arról is beszélt, hogy a magyar gazdák elég zöldséget termesztenek az országnak, ez hajtatásban áprilistól novemberig összesen 400 ezer tonna, az összes termelésünk azonban nyolcmillió tonna, továbbá a borsó- és csemegekukorica-termesztését tekintve Európában az elsők között vagyunk. Mártonffy Béla megjegyezte, érdemes lenne mintegy egymillió tonnával növelni a megtermelt gyümölcs- és zöldségmennyiséget, hiszen kereslet lenne rá, azonban ennek megvalósításához szüksége lenne technológiai fejlesztésre, szervezettségre és kutatásokra is.

Forrás: hirado.hu

Aktuálismagyar zöldségzöldségpiac