2024.07.19, Péntek
Meglepően hat a kávé a memóriánkra
Pexels - illusztráció

Meglepően hat a kávé a memóriánkra

news.noinetcafe.hu

2018.02.05. 17:55

Egy a Scientific Reports című lapban közzétett vizsgálatból kiderül, miként képes a koffein a korral járó kognitív hiányosságokat ellensúlyozni.

A vizsgálat során portugál, francia, német és amerikai szakemberek arra a megfigyelésre jutottak, hogy egy bizonyos receptornak, az adenozin A2A-nak a patkányok agyában történő abnormális megjelenése az öregedéshez hasonló folyamatokat idéz elő, nevezetesen memória romlást, illetve a stressz-kezelés mechanizmusának elvesztését. Amint arról a vizsgálat koordinátora, Luisa Lopes beszámolt, a kutatást magát már négy évvel ezelőtt kezdték, amikor is azt sikerült kideríteni, hogy a fenti receptornak fontos szerepe van a stresszben, most azonban arra is fény derült, hogy ha a hippokampuszban és a kéregállományban levő neuronokban megváltoztatják ennek a receptornak a mennyiségét, azzal egy korai öregedéshez hasonló folyamat indul be.

Ugyanakkor, amikor a kísérleti patkányokat egy koffeinhez hasonló anyaggal kezelték, amely az adenozin A2A receptorok működését blokkolta, mind a memóriájuk, mind a stresszel kapcsolatos hiányosságaik normalizálódtak.

A kutatásban szintén közreműködő David Blum hozzátette, hogy az idős embereknél köztudottan megemelkedik a stresszhormonok szintje, aminek az emlékezetükre is kihatása van. A mostani kutatás azért nagyon jelentős, mert arra mutat rá, hogy a koffein ebben a folyamatban ellenlábasként tud közreműködni azáltal, hogy a stressz mértékét csökkenti.

Aktuáliskávémemória