2024.06.25, Kedd

A Grimm-testvérek meséivel indít az idei Játék Szalon

okkfehervar.hu

2018.02.27. 18:00

2018-ban is folytatódik a Játék Szalon ismeretterjesztő sorozat a Hetedhét Játékmúzeumban. Az idei első előadás kiindulópontját olyan 19. század végi kirakós játékok jelentik, amelyeken illusztrációként Grimm-mesék szerepelnek.

 

A pénteki előadás ezeknek a meséknek a korban betöltött szerepéről és mai aktualitásáról szól, a belépés ingyenes.

A Grimm-testvérek "Gyermek- és családi" mesék címen először 1812-ben megjelent gyűjteménye nemcsak mintát adott a 19. századi európai mesegyűjtemények összeállításához, de egyúttal pontosan rögzítette a szóbeli mesemondás hagyományának azt a 18-19. század fordulójára tehető funkcióváltását, amelynek során a mese a városi, polgári környezetben a közösségi normák szabályozása helyett elsősorban a családon belüli konfliktusok feloldásának, a családi szerepek rögzítésének eszközévé vált. Grimmék meséi - szemben például a magyar parasztmese hagyományával - a német városi folklór termékei, legtöbb meséjüket egy kasseli patikuscsalád vendégeként jegyezték le.

 

 

A Játék Szalon idei első előadását Hermann Zoltán, a Károli Gáspár Református Egyetem irodalomtörténésze tartja 2018. március 2-án, pénteken 16.30 órai kezdettel a Hetedhét Játékmúzeum Réber-termében. Az előadó a családi konfliktus-típusokat, a gyerekek családi helyzetének egykorú változásait követve mutatja be a mesegyűjteményt. Választ ad arra a kérdésre is, hogy a mesék manapság divatos pszichoterápiás értelmezésének hol vannak a mesefilológia, a mesemondás történeti vizsgálata által kijelölt határai.

A sorozat előadásaira ingyenes a belépés. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a polgári szalonok teadélutáni hangulatával.

AktuálisHetedhét JátékmúzeumJáték SzalonGrimm-testvérekHermann ZoltánGrimm-mesék