2024.06.15, Szombat

Idén tarka lesz a naptár

dunaujvaros.com

2018.01.08. 19:29

2018-ban jóval több hosszú hétvégénk lesz, mint tavaly volt, igaz ezzel a szombati munkanapok száma is emelkedik. Nézzük, mikorra tervezzünk hosszabb hétvégi pihenést és mikorra egynapos kikapcsolódást és hatnapos munkahetet.

Kezdjük a munkanapok számával. 2017-ben 251 napon kellett munkába mennünk. Ez a szám idén csak eggyel lesz kevesebb, ám ebben benne van az a hat szombat is, amikor egy-egy sima hétköznapot kell ledolgoznunk a hosszú hétvégék alakulása miatt. A többnapos hétvégékből az elsőn már túl is vagyunk, hiszen január elseje idén hétfőre esett. Nézzük a többit:

- A második munkaszüneti nap március 15. lesz, ami csütörtökre esik, így a péntek pihenőnap lesz. Ezt a napot (március 16.) március 10-én kell ledolgozni. Ez tehát egy négy napos hosszú hétvége lesz.

- Március 30-ra esik Nagypéntek, április 2-ra pedig Húsvéthétfő. Mivel ezek ünnepnapok, így nem kell ledolgozni őket. Ez egy újabb négynapos hosszú hétvégét eredményez.

- Május 1-je idén keddre esik és megkapjuk az előtte levő napot is (április 30.), amit április 21-én kell ledolgoznunk. Újabb négynapos hétvége.

- Pünkösdhétfő is szünnap lesz, idén május 21-én hétfőn, tehát háromnapos lesz ez a hétvégénk.

 

 

- Aztán ugrunk egyet a naptárban augusztus 20-ra, Szent István ünnepére, ami idén hétfőre esik. Így újabb háromnapos hétvégét kapunk.

- A következő hosszabbítás október 23-a miatt lesz, ami 2018-ban keddre esik, amihez hozzácsapták az azt megelőző napot is (október 22.), amit majd október 13-án kell ledolgozni. Így egy újabb négynapos hosszú hétvégével számolhatunk.

- November 1-e, Mindenszentek napja idén csütörtökre esik. Ezért a péntek is kiadták pihenőnapnak, amit november 10-én kell majd törlesztenünk. Újabb négynapos hétvége.

- A karácsony pedig a következőképpen alakul. December 25. keddre, december 26. szerdára esik, így értelemszerűen 24-én sem kell bemenni, dolgozni. Ezt a napot december 1-jén pótoljuk be „előre”. Így a karácsonyi ünnepkör öt napon át lesz munkamentes.

A hosszú hétvégéket tekintve ilyen szerencsés évünk legutóbb 2012-ben volt. Tessék előre feljegyezni a dátumokat, hogy mikor lehet elmenni kicsit lazítani és mikor kell bemenni szombaton is melózni!

Aktuálishosszú hétvége2018munkanapmunka