2024.03.19, Kedd

új helyre költözik a megújult fehérvári Neurológia

szekesfehervar.hu

2017.12.01. 16:00

Öt hónap alatt 187 millió forint állami támogatással és 10 millió forint kórházi forrásból valósult meg az az infrastruktúra, mely mindenben megfelel a XXI. századi, 24 órás komplex ellátást nyújtó követelményeknek. A Neurológiai Osztály költözése a korábbi években megkezdett infrastrukturális fejlesztések záró lépése.

Hirdetés

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Neurológiai Osztálya havonta 180-200 beteget lát el, stroke központként működik. Eddig az 1923-ban épült pavilonban 1955 óta, a Seregélyesi út 16. szám alatt történt a neurológiai betegellátás. December első hetétől azonban ez megváltozik: új helyre költözött az osztály, a Hotel épület második szintjére.

A szárnyat teljesen felújították, így korszerű körülmények között zajlik majd a neurológiai fekvőbeteg ellátás.

Dr. Csernavölgyi István főigazgató elmondta, hogy a 2010-ben megfogalmazott, szakmai alapokon nyugvó fejlesztési tervben nagy hangsúlyt kapott annak az elszigeteltségnek a megszüntetése, amely a neurológiai osztályt is érintette. „Mostani fejlesztésünkkel az akut diagnosztikára épülő ellátó háló centrumába kerül a Neurológia, közvetlenül a sürgősségi osztály, intenzív osztály, CT/MR diagnosztika és egyéb belgyógyászati illetve sebészeti vetületű osztályok szomszédságába. Ily módon egyszerűsíteni, gyorsítani tudjuk az ellátást, javítjuk a betegek komfortérzetét, az ott dolgozók munkakörülményeit. Jelenlegi, a neurológiát érintő fejlesztésünk egy szigorúan meghatározott szakmai alapokon nyugvó folyamat része, melyet megelőzött az intenzív osztály, a műtőblokk, a hotel épületet érintő kardiológiai, gasztroenterológiai osztályok fejlesztése.” – fogalmazott a főigazgató.

 „Lezártuk a szakmai fejlesztési tervünkben megfogalmazott infrastrukturális fejlesztések első nagy blokkját, mellyel megvalósult a sürgősségi ellátás köré szervezett komplex ellátó háló. A következő lépcsőben a Modern Városok Program keretében a kórház belgyógyászati típusú – pulmonológia, onkológia – infrastruktúrájának megújítását kezdjük, mellyel az 1901-ben épített kórház régi pavilonrendszerét teljes mértékben felváltja a modern, XXI. századi 24 órás komplex ellátást nyújtó tömbkórház.” – tette hozzá Dr. Csernavölgyi István. 

„Régi vágyunk teljesül ezzel” – mondja Dr. Kerényi Levente osztályvezető főorvos. „A neurológia gyakorlatilag az akut betegellátás és a sürgősségi ellátás keretein belül dolgozik most már, nagyon fontos tehát a diagnosztika és a társszakmák közelsége  - ez végre megvalósul, a betegek vizsgálata és ellátása ezentúl komfortosabban történik majd” – tette hozzá. A pénteki avató ünnepségen részt vett Dr. Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója és Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal hivatalvezetője is.  

Az új helyiségek kialakítása és a költözés előkészítése nem befolyásolta az osztály életét, a betegek ellátását, a költözés hete az akut betegellátást sem érinti majd, december ötödikétől várhatóan már az új helyen zajlik a betegek ellátása, akiket a hozzátartozókkal együtt természetesen értesített az intézmény. 

A fehérvári Neurológiai Osztály 24 órában látja el a megye agyi keringészavarban (agyinfarctus, agyvérzés) és neurológiai kórképekben szenvedő betegeit.

Az agyinfarctusban szenvedő, tünetek kezdetéhez képest 4,5 órán belül beérkező arra alkalmas betegeknél az SBO-val közösen thrombolysist végeznek. A stroke ellátás mellett kiemelt szerepet kap a neuroimmunológiai betegségben (pl. sclerosis multiplex), epilepsiában, Parkinson kórban, agydaganatban és a környéki idegrendszer megbetegedéseiben szenvedő betegek ellátása. Az osztály Stroke, SM (scl erosis multiplex), Dementia és Parkinson Centrum, a rezidensképzési programjuk a SOTE által akkreditált.

Galéria

AktuálisFejér megyefejlesztések neurológiaSzent György Kórház