2024.03.29, Péntek

Óvodavezetőket választott és fejlesztésekről is döntött a székesfehérvári képviselő-testület

szekesfehervar.hu

2017.11.17. 11:32

Pénteken reggel soros ülését tartotta Székesfehérvár Önkormányzatának Közgyűlése, melyen óvodaigazgatókat is választott a testület: a Rákóczi Úti Óvoda vezetőjének Simonné Juhász Ágnest választották, a Ligetsori Óvoda igazgatói feladataival Gelencsér Ritát bízta meg a testület, a Felsővárosi Óvoda vezetője pedig Kovács Jánosné lett. Az ülésen számos fejlesztésről is döntöttek a képviselők.

Hirdetés

A településkép fokozottabb védelme érdekében törvény szabályozza, hogy a települések közigazgatási területén belül közterületen és közterületről látható magánterületen milyen formában tehető közzé reklám és reklámhordozó. Ennek értelmében műemlék területén, műemléki környezetben és helyi védettségű területen sem helyezhető el reklám. A város polgármestere elmondta, hogy helyi rendeletet és ehhez kapcsolódó szabályokat törvényi kötelezettsége megalkotnia az önkormányzatnak.

 

 

„Ez egy több lépcsős, és számos jogalkotási feladatot magába foglaló feladat, aminek egyik eleméről döntött a testület. Ennek egyik eleme, hogy azon önkormányzatok, ahol van építményadó ott rendeletet kell hozni. Ez 20-25 adóalanyt érint a városban és 100-120 millió forintos bevételt hozhat, amit városképi fejlesztésekre kell fordítani. Városképi szempontból a plakáterdők számának csökkentése fontos, de nem azt jelenti, hogy ne legyenek óriásplakátok a városban. Kérdés, hogy a piac milyen módon fog majd reagálni, de a döntés legfontosabb kérdése az nem ez az adó, hanem a mai döntéseinkkel kimondtuk azt is, hogy 2018-ban sem kell magánszemélyeknek helyi adót fizetnie Székesfehérváron.” - mondta Cser-Palkovics András polgármester.

„Sem építmény-, sem pedig kommunális adót, nem kel fizetnie magánszemélyeknek a városban, amit annak köszönhetünk, hogy a helyi gazdaság jól teljesít és a város kellő bevételhez jut.”

 

 

Márton Roland önkormányzati képviselő hozzászólásában arról beszélt, hogy miért nem támogatják a javaslatot. "Gyakorlatilag 2020-ig az összes óriásplakátot át kell építeni és nem használ a demokratikus berendezkedésnek az országos jogszabály és annak helyi lába sem." Horváth Tancsa Ágnes képviselő elmondta, hogy vizuális környezetszennyezés nélkül élhetünk a szabályozás alapján. „Szabjunk gátat a mérhetetlen mennyiségű plakátnak a választások alatt.” Kiemelte azonban, hogy társasházak jelentős bevételtől eshetnek el, melyeken óriásplakátok vannak.

Magánszemélyeknek a következő években sem kell helyei adót fizetnie Székesfehérváron, sem építmény-, sem pedig kommunális adót, amit annak köszönhetünk, hogy a helyi gazdaság jól teljesít és a város kellő bevételhez jut - emelte ki Fehérvár polgármestere.

 

 

2.7 milliárd forintos infrastrukturális fejlesztésbe fog jövőre a Székesfehérvári Tankerület, ami nem csak épület felújítást, hanem eszközbeszerzést is jelent.

A Székesfehérvári Tankerületi Központ fejlesztési tervének véleményezéséről is tárgyaltak a közgyűlésen. Török Szabolcs elmondta, hogy az öt évre szóló tervet évente felülvizsgálják és közös erővel az önkormányzatokkal egyeztetve „dinamikusan értelmezik” a dokumentumot. Kiemelte, hogy a Klebelsberg Ösztöndíj Program és a kormányzati intézkedések segítenek abban, hogy lesz pedagógus utánpótlás.

Döntöttek arról is, hogy a nemrégiben beszerzett négy új rendőrautótulajdonjogát a rendőrségre ruházza át. Ugyancsak a közbiztonságot javító döntés volt a polgárőrség támogatása.

A Bástya utca 11-es számú ház több mint 14 millió forintos homlokzatfelújítását 3 millió forint vissza nem térítendő forintos támogatással segíti az önkormányzat, melyet egyhagúlag fogadott el a testület.

Továbbra is eladó a Vörösmarty tér 12-es számú ház

A Vörösmarty tér 12-es számú épületet nem először hirdette meg eladásra a testület, amit újra pályázat útján értékesít a város önkormányzata. A műemléki védettségű 1606 négyzetméteres telken található épület az 1850-es években épült, egy emeletes és 5 lakás található benne, melyeket korábban bérbe adott a város, azonban az épület rossz műszaki állapota miatt a társasházi funkciót megszüntették. A Szent Vendel köz 2-6 szám alatti, több mint 1700 négyzetméteres ingatlan eladását eredménytelennek nyilvánította a testület, mert ezidáig értékelhető ajánlat nem érkezett a megvásárlására.

Egy nád és hínár vágására alkalmas úszó munkagép beszerzését is elindította a közgyűlés. A Sóstó Természetvédelmi Terület és a Csónakázó-tó rehabilitáció utáni fennntartása miatt van szükség egy ilyen gépre. A gép a mederfenéken elburjánzott és fejlődő gyökérzetek kivágására és az uszadék partra juttatására alkalmas.

Útfejlesztési csomagot is elfogadott a testület: a Sóstó rehabilitációval összefüggésben

A stadion környékén két ütemben, több mint másfél milliárd forint értékben újulnak meg utak, parkolók, járdák, sétányok a környéken. Ennek a második üteméről döntött a közgyűlés „Nagyon örülök, hogy a stadion fejlesztésével kapcsolatban volt olyan döntés, amit egyhangúlag tudtunk meghozni.” - mondta Cser-Palkovics András. A fejlesztést teljes egészében az állam finanszírozza.

A Polgármesteri Hivatal 2016. évi tevékenységéről és az adózatásról szóló előterjesztés is elfogadták a képviselők. (Érdemes elolvasni, hogy a Polgármesteri Hivatal szakirodái milyen és mennyi munkát végeznek!

Aktuális Székesfehérvárfejlesztések képviselő-testület