2024.06.18, Kedd

Mezőfalván negyedszerre is óriási siker a gazdakör iskolai disznóvágása

mezohir.info

2017.11.26. 17:55

A rendhagyó biológia órán hasznos és érdekes tudással gyarapodtak az iskolások. Nem mellesleg ízelítőt kaptak a falusi hagyományokból és a végén még el is fogyaszthatták a sok finomságot. A mezőfalvi gazdák, valamint az intézmény összefogásával negyedik alkalommal tartottak disznóvágást a Petőfi Sándor Általános iskola udvarán.

Megszokhattuk már, hogy Mezőfalván különleges órákat tartanak az iskolában. Legutóbb a mese estre húztak pizsamát az alsósok a tornateremben. A november 25-ei, pénteki napon pedig a mára már hagyománnyá vált biológia órán ismerkedhettek a tanulók a sertés részeivel, a húsfeldolgozás házi fortélyaival. A disznóvágás anatómiai részéről ez idei évben is a legilletékesebb személy dr. Bodolai György hatósági állatorvos tartott bemutatót. A rendezvény után kérdeztük véleményét.

 

 

Remek dolog, hogy a gyerekek kézzel fogható közelségből kapnak információt, miként kerül az élelmiszer az asztalra. Nem iparszerű, hanem hagyományos, régi háztáji feldolgozás körülményei között láthatják a vágást. A perzseléstől a kolbásztöltésig gyakorlatilag a teljes folyamatot megfigyelhetik, és egyes fogásokat maguk is kipróbálhatják. A sertés bontásakor igazán nagy érdeklődéssel figyelik a belső szervek kinézetét, felépítését. Ilyenkor mindig mondok hozzá magyarázatot, mint például a csípő izületnél majd ezt cserélik a betegeknek, vagy a gerincvelőnél, ha megsérül valaki egy balesetnél, akkor az miért jelenhet tolókocsit. Rendkívül érdeklődőek, segítőkészek a gyerekek, és a felnőttek is mindent elkövettek, hogy élményekben, tudásban gazdag napot zárhassanak az iskolában

– foglalta össze immáron negyedik éves tapasztalatait dr. Bodolai György állatorvos.

 

 

Természetesen nem igazi a disznóvágás, ha a régi, tálán a modern korban már elfeledett ízeket nem ismerhetik meg a gyerekek. A mezőfalvi gazdák alaposan felkészültek. Teljes élelmiszer bemutatót és kóstolót tártak a diákok elé. Reggel a sült vér hagymával, füstölt kolbászos szendvicsek, majd később a pecsenye, hurka, kolbász és az elmaradhatatlan toros húsleves töltötte meg a gyereksereg hasát. Ezen a napon senki sem ment haza korgó gyomorral. Ráadásul olyan élményekkel gyarapodtak, ami egyre kevésbé általános a mai világunkban.

 

 

Galéria

AktuálisMezőfalvadisznóvágásgazdakör hagyományokkóstolóhurkakolbász