2024.05.30, Csütörtök

Átadták a felújított Nagy Háborús hősi emlékművet a székesfehérvári evangélikus temetőben

szekesfehervar.hu

2017.11.26. 11:43

Ünnepélyes keretek közt adták át az első világháborúban életüket vesztett magyar katonák, a Honvédelmi Minisztérium segítségével felújított hősi emlékművét szombaton, Székesfehérváron, a Homoksori úti Evangélikus Temetőben.

Az ünnepi alkalmon Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője és Bencze András evangélikus lelkész is beszédet mondott, az emlékművet Nánási László, evangélikus tábori püspök-helyettes áldotta meg.

 

 

Hét sírkő és az emléktáblán hatvan név... A Székesfehérvári Evangélikus Egyházközség a Nagy Háborúban elesett hősi halottaira emlékezik. A haza szolgálata, a legnagyobb áldozat: életük elvesztése száz év múltán sem megy feledésbe. Dédapák, ükapák harcoltak az első világháborúban, keserűen megtapasztalták a haditechnika XX. századi, úgynevezett újdonságait, a lövészárkok poklát. Nem háborúra készültek, gyermekből felnőtté cseperedve: tanultak, dolgoztak családot alapítottak, itt, a mi városunkban. Az Evangélikus Egyház híveiként istenhívő, tisztes életet reméltek maguknak és gyermekeiknek. Hitük és hazaszeretetük a katonai szolgálat nehézségeiben is segített. A háború az életüket kívánta. Áldozatok voltak vagy hősök? Áldozatai voltak a kis népeket egymás ellen uszító nagyhatalmi politikának, áldozatai egy ellenséges hadsereg fegyvereinek. De hősök a szülőföld és a család védelmében, hősök, akik honvéd-esküjük értelmében a legtöbbet, életüket áldozták hazájuk védelmében. Az Evangélikus Egyházközség gondoskodása, sikeres pályázata nyomán megújuló sírkövek és az emléktábla hirdesse a száz évvel ezelőtt elesett ősök, a székesfehérvári katonák áldozatos szolgálatát, hazaszeretetük nem múló és nem feledhető példáját.

- fogalmazott ünnepi beszédében Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

 

 

Vasárnap, az Örök Élet vasárnapját ünnepeljük, amely katolikus testvéreinknél Krisztus Király vasárnapja és mindkettő arról szól, hogy Krisztus győztesen jön vissza a Földre és elhozza az országát. Ennek fényében szeretnénk látni halottainkat, - minden halottunkat, - így az első világháborúban elesetteket is. Hatalmas az ő áldozatuk, s a mi szívünk megszakad az ő áldozatukat látva. De ha Krisztus győzelmét látjuk mellette, akkor megőrizzük békességünket és reménységünket.

- mondta a felújított emlékmű megáldásának alkalmából Bencze András, evangélikus lelkész.

 

 

Az ünnepi beszédek elhangzását követően Nánási László, evangélikus tábori püspök-helyettes megáldotta az emlékművet, majd Vargha Tamás, miniszterhelyettes és Bencze András, lelkész is koszorúzott. Gyóni Géza: „Csak egy éjszakára” című versét Szűcs Zsolt, segédlelkész szavalta el. Székesfehérvár Önkormányzata nevében Deák Lajosné, a határon túli magyarokkal kapcsolatos feladatok tanácsnoka helyezte el a tisztelet koszorúját.

 

 

Galéria

Aktuálisünnepegyházemlékműmegemlékezés történelem katonákhonvédség