2024.05.21, Kedd
A magyar szent család tiszteletére zarándokutat alakít ki a fehérvári egyházmegye
Székesfehérvári Egyházmegye Facebook

A magyar szent család tiszteletére zarándokutat alakít ki a fehérvári egyházmegye

MTI

2017.11.28. 15:00

A Székesfehérvári Egyházmegye 1,5 milliárd forint támogatást nyert el pályázaton A magyar szent család nyomában elnevezésű tematikus zarándokút projektjének megvalósítására.

Dózsa István püspöki vagyonkezelő a keddi székesfehérvári sajtótájékoztatón elmondta: innovatív eszközökkel igyekeznek a vallási és kulturális turizmus igényeit kielégíteni és segíteni a keresztény Magyarország bölcsőjének, továbbá a család szerepének megismerését. Céljuk még, hogy Székesfehérvár, Bodajk és Vértessomló újra családi búcsújáróhellyé váljon.

Spányi Antal katolikus megyés püspök kiemelte, hogy Székesfehérvár az első magyar szent család - Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre herceg - városa, és egyedülálló tiszteletüket ez a beruházás tovább erősítheti.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester jelezte, hogy a zarándokút a jövőbeni Árpád-ház sétaút része lesz.

A 2019-re befejeződő, százszázalékos támogatású Ginop-projekt keretében Székesfehérváron, a püspöki palota kertjében látogatóközpont épül, amelyben kőtár, látványraktár, tematikus kiállítótér lesz, az emeletén pedig múzeumpedagógiai foglalkoztató termek létesülnek. Az egyházmegyei múzeum épülete megújul: a homlokzat részleges rekonstrukciója mellett a belső udvar a zarándokok fogadására alkalmas térré alakul, ahol kisebb rendezvények, koncertek lebonyolítására is lehetőség nyílik.

A püspöki palotát részlegesen felújítják, és az emeleti részen láthatóvá válik, hogy a mindenkori székesfehérvári püspökök miként adták át a szent család üzenetét az embereknek.

Bodajkon a Segítő Szűz Mária Kegytemplom mellett, a Szent Imre Zarándokházban - az épület átépítésével - 56 személyes zarándokszállást alakítanak ki. Vértessomlón, a Sarlós Boldogasszony plébánia melletti tér megújul, a családok számára "Szent Család mesetér" című interaktív játszóteret alakítanak ki.

A sajtótájékoztatón Spányi Antal beszélt a közelgő adventi időszak fontosságáról is. Mint fogalmazott: "advent varázslatos időszaka az egyházi évnek, mert a várakozás és a készülődés egyben reménységet is jelent". Úgy vélte, az egyháznak kiemelt szerepe van ebben a "világi helyzetben", és fő feladata az embereknek reményt adni, bizalmat ébreszteni "a sok bizonytalanság és félelem közepette".

Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató az adventi időszak egyházi programjairól elmondta, hogy a hagyományoknak megfelelően lelki-szellemi hátteret kívánnak adni az embereknek, illetve a családok életéhez szeretnének pozitív dolgokkal hozzájárulni.

A sajtóanyag szerint a püspöki palota kertjében szombaton nyílik meg a hagyományos Adventi udvar, ahol a gyertyagyújtások mellett az egyházmegye iskoláinak, óvodáinak műsorát láthatják az érdeklődők vagy igényes kézműves tárgyakat vásárolhatnak jótékonysági céllal. Újra lesznek karácsonyi fényüzenetek az ország legnagyobb üzenőfalán, a püspöki palota homlokzatán, ahol bárkinek lehetőséget biztosítanak karácsonyi jókívánságok megjelenítésére.

Cser-Palkovics András a város adventi programjairól szólva hangsúlyozta, hogy ebben az időszakban a család, a közösség és a szeretet kerül előtérbe, amihez a városi programok jó keretet adnak. Közölte, hogy az adventi koszorú négy gyertyájának meggyújtásánál négy díszpolgár fog segédkezni.

Újdonságként említette a városháza homlokzatán megjelenő élő adventi naptárt, amelynek ablakai péntektől egyesével nyílnak majd meg és egy vers, mese, dal vagy zeneszám formájában naponta más és más ismert személyiség nyújt át így ajándékot az arra járóknak.

A sajtóanyag szerint hétköznapokon a Városház téri színpadon a város óvodásai, kisiskolásai mutatják be karácsonyváró műsoraikat, hétvégéken a Zichy színpadon pedig koncertek lesznek: fellép többek között Takács Nikolas, Nyári Aliz és Nyári Edit, a Singer Street Fehér Adriennel, a Pankastic!, a Gáspár Szilvi Jazz Band, valamint a Hang-Szín-Tér művészeti iskola és a Kodolányi főiskola dzsessz-szakos diákjai is.

AktuáliszarándokútSzékesfehérvári Egyházmegyemagyar szent család