2024.07.19, Péntek

Székesfehérvári segítség Kárpátaljának

www.szekesfehervar.hu

2017.10.04. 12:10

Fontosnak tartja a határon túli magyarság támogatását Székesfehérvár Önkormányzata.

Székesfehérvár Önkormányzata fontosnak tartja, hogy a határon túli magyarságot támogassa. Ennek jegyében 2016-ban előbb önállóan döntött városunk közgyűlése két nélkülöző kárpátaljai település megsegítéséről, majd a megyei jogú városok összefogásához is csatlakozott. Az elmúlt napokban székesfehérvári delegáció tett látogatást a megsegített falvakban, Nagyborzsován és Csetfalván valamint Gut község óvodájába is eljuttatták a fehérváriak támogatását.

 

A Megyei Jogú Városok Szövetsége 2016 végén az ukrajnai háborús helyzetre való tekintettel 115 millió forintot gyűjtött össze kárpátaljai települések megsegítésére. Fehérvár ebből 5 millió forintot adományozott, de a megyei jogú városok összefogását megelőzően Székesfehérvár Közgyűlése már korábban, önállóan is döntött az ukrajnai harcok miatt nélkülöző magyarok támogatásáról; a Beregszászi Járási Civil Szervezeten keresztül 2,5 millió forinttal segítve a Nagyborzsova településen élőket, míg hasonlóan 2,5 millió forintot szánt Csetfalva település lakóinak a támogatására, a Kárpátalja Hitéletéért Alapítványon át.

 

 

A Deák Lajosné, Székesfehérvár Önkormányzatának határon túli magyarokkal kapcsolatos feladatainak tanácsnoka és Juhász László, önkormányzati képviselő által alkotott küldöttséget elsőként Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyház főgondnoka, a Diakóniai Osztály igazgatója fogadta Beregszászon. Nagy Béla úr gondnoksága alá 108 gyülekezet és mintegy 100 ezer lélek tartozik. Mivel nagyon kevés állami segítségre számíthatnak, saját maguk által létesítettek szociális konyhát, krízisközpontot, idősek otthonát, pékséget, sőt még katasztrófavédelmi központot is.

 

 

A Székesfehérvárt képviselő delegáció elsőként Nagyborzsova településre látogatott el, ahol Ferenczy József, polgármester, Seder Ilona, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség helyi alapszervezetének elnöke és Seder Gábor, a Borzsa Alapítvány vezetője fogadta, majd közösen látogatást tettek az 1452 lelkes község 96 tanulót és 9 osztályt számláló általános iskolájában. Az iskolában – Székesfehérvár támogatásának köszönhetően – a közelmúltban történt meg a nyílászárók cseréje, valamint az épület előtt - ízléses padokkal és wifi elérhetőséggel - létrehoztak egy közösségi teret, amelyet nagyon szívesen használnak a fiatalok. Szintén a támogatási összegből újították fel a „málenkij robot” áldozatainak emlékművét valamint a fennmaradó mintegy 670 ezer forintból 736 ember részére állítottak össze ajándékcsomagot. Ahhoz, hogy a kedves olvasó pontosabban „el tudja helyezni a térképen” a 2.5 millió forintos fehérvári támogatás jelentőségét, tudnia kell, hogy Ukrajnában egészen mások a jövedelmi illetőleg árviszonyok az általunk megszokottnál. Egy óvodapedagógus fizetése körülbelül 30 ezer forintnyi helyi valuta (hrivnya), míg az átlagnyugdíj 12 ezer forintnak megfelelő összeg, úgy, hogy a minimál nyugdíj összege mindössze 9 ezer forint. (Az árakról pedig annyit, hogy a belföldön előállított áruk szinte felfoghatatlanul olcsók, míg az importtermékek ugyanilyen jelzővel illethetően drágák).

 

 

A nagyborzsovai látogatást követően Csetfalvára vezetett a fehérvári delegeció útja, ahol Papp József polgármester és jegyző asszony várta a küldöttséget. Csetfalva a Tisza jobb partján fekvő határtelepülés, mintegy 740 főnyi magyar lakossal. A Tisza bal partján magyarországi falvak vannak átellenben: Tiszacsécse és Milota, kissé távolabb Tiszakóród, Tiszabecs.

Deák Lajosné és Juhász László ellátogattak a Beregszásztól 14 kilométerre található, mintegy 1100 lakosú Gut községbe is. A félreeső település a Beregszász–Munkács főúthoz (sajnos meglehetősen rossz minőségű) bekötőúttal kapcsolódik. Magas fák, sűrű erdő között vezet az út a faluba, ahová a II. Székesfehérvári Székely Bál bevételének egy részét jutatták el, a helyi óvoda javára. „A guti óvodába 42 gyermek jár, ebből 41 magyar nemzetiségű, 1 kisgyerek pedig vegyes házasságból származik. A támogatásból az intézmény fűtésrendszerének korszerűsítését szeretnénk elvégezni.” – tájékoztatott Balogh Tímea, vezető óvónő. A találkozón részt vett Nagy Szabolcs, a település református lelkésze is.

 

 

A bál bevételéből több jótékonysági célt is meg tudunk valósítani. A támogatásokkal a Dévai Szent Ferenc Alapítvány csíksomlyói és székesfehérvári otthonainak lakóit nyári csere-táboroztatással örvendeztettük meg, hétfőn pedig a kárpátaljai Gut község óvodájának korszerűsítésére adtunk 305 ezer forintot.” – közölte Juhász László, a jótékonysági bál alapítója.

Úgy gondoljuk, hogy az anyaországnak, s azon belül a nemzet történelmi fővárosának, Székesfehérvárnak a határon túli közösségek támogatásával kötelessége erősíteni az összetartozás érzését.” – mondta el Deák Lajosné, Székesfehérvár Önkormányzatának határon túli magyarokkal kapcsolatos feladatainak tanácsnoka.

 

 

Hálás szívvel köszönjük – Borzsova, Csetfalva és Gut községek nevében is – az adományokat. Az települések további fejlődéséhez, üzemeltetéséhez mindezek rendkívül fontosak. Hálás a szívünk azért, hogy fáradtságot nem ismerve, időt szánva kárpátaljai látogatásukra, vállalták a hosszú utat egy nemes cél elérésében. Hálásak vagyunk mindazért a segítőkészségért és gondoskodásért, amelyet az Önök részéről tapasztalunk ebben a nehéz időszakban.” – fogalmazott Nagy Béla, kárpátaljai református főgondnok.

Az 1,2 millió lakosú Kárpátalján 156 ezer magyar él, vagyis a lakosság 12,65 százalékát alkotják. A kárpátaljai magyarok 71 százaléka rendelkezik magyar állampolgársággal és további 17 százalék tervezi annak megszerzését, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet adatai szerint.

 

Forrás: www.szekesfehervar.hu

Galéria

AktuálisSzékesfehérvárKárpátaljadelegáció