Huszonhatan vehették át mesteroklevelüket Dunaújvárosban ezzel is bizonyítva, milyen kivételes tudással rendelkeznek szakmájukban és milyen lelkiismeretesen, a legnagyobb szinten űzik azt.
Az elmúlt években hatalmas változáson estek át a különböző szakmai ágazatok, hiszen egy autószerelőnek is lépést kell tartania a technika fejlődésével és tisztában kell lennie az elektromobilitás, vagy a fenntarthatóság fogalmaival, sőt, értenie, használnia is kell azt. A csütörtök délután a Városháza "C" szárnyának rendezvénytermében tartott Mesteravató ünnepségen részt vett szakemberek fél évvel ezelőtt mind visszaültek az iskolapadba, hogy magasabb szintre fejlesszék tudásukat. Králik Gyula, a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a Magyar Iparkamara elnökségi tagja a mesteroklevelek átadásán elmondta, büszke a kollégákra, akik évtizedek óta magas szinten űzik szakmájukat, majd egy rendkívül nehéz vizsgán számot is adtak kivételes tudásukról és ezért mesteroklevélben részesülhetnek. Mint mondta, nehéz feladat hosszú idő után önmagukat felülmúlva, a szakma legjobbjaiként egy új képzésen részt venni, bővíteni tudásukat munkájuk elvégzése mellett, de hiszi, hogy az áldozatok meghozzák gyümölcsüket.
Dunaújváros lélekszámát tekintve potenciálját meghaladva teljesít a képzésen részt vevők számát tekintve, akikhez csatlakozott az a huszonhat új mester, aki csütörtökön vehette át oklevelét. A hat ipari gépész, kilenc autószerelő, hét szakács és négy villanyszerelő Dr. Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a Magyar Iparkamara alelnöke szerint már kivételesen magas szinten, segítség nélkül el tudják végezni nehéz munkájukat és tudásukat az újaknak, fiataloknak is át tudják majd adni. Mint mondta, manapság már a vállalkozásoknak is érdeke, hogy képezze a mestereket a régi időkhöz hasonlóan, hiszen a világ megváltozott, szükség van a szakértelmükre. E tekintetben Dunaújváros rendkívül jól teljesít, az elmúlt három évben háromszáz mestert avattak, ami sokat segített a térség munkaerőpiacának.
A huszonhat mester egyike Grenyovszky Károly is, aki 1984 óta a Magyar Honvédség tagja szakácsként. Mint mondta, mindig is próbált fejlődni mesterségében, és most sikerült egy nagyon magas gasztronómiai tudást megszereznie. A képzés egy négy hónapig tartó elméletből állt, ahol a vállalkozási jogtól kezdve a gazdaságtanig mindenre kiterjedő tudást kellett elsajátítania, majd következett a rövidebb, de sokkal hangsúlyosabb gyakorlati rész, ami két hónapig tartott. Ezen a terítés mellett a cukrászat, a különböző technológiák megtanulása is előkerült, de a lényeg természetesen a hideg- és melegkonyha teljes ismerete volt. A vizsgán előbbiből három, utóbbiból öt fogásos vacsorát kellett elkészítenie. Végül sikerült, és ahogy fogalmazott, felemelő érzés éppen Dunaújvárosban, szülővárosában megszerezni az oklevelét, hiszen mindig is az volt az álma, hogy mesterszakács lehessen és ezen a szinten álljon szakmájában, és ez végre teljesülhetett, így boldogan tette le esküjét.