2024.03.29, Péntek

Színészek olvastak mesét a felsővárosi óvodásoknak

www.infovelence.hu

2017.09.30. 12:03

A Vörösmarty Színház színészei látogattak el pénteken a Felsővárosi Óvodába, hogy a Magyar Népmese Napja alkalmából felolvassanak a gyerekeknek.

Hirdetés

 

A kiscsoportosok, középsősök és nagycsoportosok mesepárnákon ülve élvezték a Szóló szőlőről, mosolygó almáról, csengő barackról, A kismalac és a farkasokról, A kisgömböcről valamint A szálláskérő rókáról szóló történeteket.

 

2005. óta ünnepeljük szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján a magyar népmeséket. Ezen a napon minden népmesét szerető gyerek és felnőtt megkülönböztetett tisztelettel fordul mind a magyar, mind más népek meséi felé. A Magyar Olvasástársaság kezdeményezésének célja az volt, hogy a népmesék fennmaradjanak és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozódhasson az új generációkra. Az ünnepnapnak Benedek Elek születésnapját jelölték ki.

 

A Felsővárosi Óvodában mesével, zenével és művészetek eszközeivel nevelünk. A meséket úgy dolgozzuk fel, hogy 2-3 hetes mese-projektjeink vannak, először az óvónők mesélik el a történetet, majd elbábozzuk, később pedig szerepjáték formájában is visszatér a mese. A Magyar Népmese Napján idén azzal is színesítjük az óvodában folyó munkát, hogy színészek olvasnak fel a gyerekeknek.”- mondta el Kovács Jánosné, a Felsővárosi Óvoda megbízott igazgatója.

 

A kisebbek és a nagyobbak mesepárnákon ülve gyertyafényben várták a színészeket. A nagycsoportosok Kiss Diána tolmácsolásában A szálláskérő rókát hallgatták meg. A vegyes csoportnak Kerkay Rita interaktív módon adta elő A kisgömböcöt. A kis középsősöket a szóló szőlő, a mosolygó alma és a csengő barack története nyűgözte le. A legkisebbeknek pedig Kelemen István A kismalac és a farkasokat olvasta fel.

A gyerekek csillogó szemekkel figyeltek a történetekre, majd a végén egytől-egyig mosolyogva tapsoltak, sőt volt olyan, aki hálából a saját kedvenc meséjét is elmondta. A színészek nagyon élvezték az újfajta szerepkört, és többen is megígérték máskor is jönnek mesét olvasni.

 

Forrás: www.infovelence.hu

AktuálisBenedek Elekvörösmarty színháznépmese