2024.02.28, Szerda

Melegedik a Velencei-tó

met.hu, MTI

2017.08.10. 11:26

A Balaton és a Velencei-tó vízhőmérséklete is átlagosan 24-25 Celsius-fok. A mai lehet azonban a legforróbb nap a héten.

Hirdetés

A Balaton és a Velencei-tó vízhőmérséklete is átlagosan 24-25 Celsius-fok. Csütörtökön tetőzhet a hőség, szinte mindenütt 27, a Dél-Alföldön 29 fok feletti középértékek várhatók - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.

Azt írták: az Ausztria térségében veszteglő, hullámzó hidegfront előtt afrikai eredetű levegőtömeg áramlik a Kárpát-medence fölé. A következő néhány napban ez határozza meg a magyarországi időjárást is. A mostani rövid – péntekig tartó – hőhullám alatt a napos, száraz idő lesz a jellemző, a csúcshőmérséklet számos helyen meghaladja a 35 Celsius-fokot – tették hozzá.

 

Figyelmeztetés néhány kivétellel

Az Országos Meteorológiai Szolgálat már szerdára csaknem az egész országra figyelmeztetést adott ki a tartós hőség veszélye miatt. Baranya, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyében másodfokú, Budapesten, továbbá Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az előrejelzés szerint szerdán a legmagasabb hőmérséklet 32 és 37 fok között valószínű (a Dél-Alföldön lesz a legmelegebb). Késő estére 22 és 30 fok közé hűl le a levegő. Veszélyjelzésükben azt írták: a középhőmérséklet az ország nagy részén ismét 25, a Dél-Alföldön 27 fok felett valószínű. Ugyanakkor megjegyezték: késő délután, este kis eséllyel az Alpokaljára besodródhat egy-egy zivatar.

 

Csütörtök lehet a legforróbb: minden megyére figyelmeztetés

A jelenlegi számítások szerint csütörtökön tetőzhet a hőség, szinte mindenütt 27, a Dél-Alföldön 29 fok feletti középértékek várhatók – írta a meteorológiai szolgálat. Csütörtökre már az összes megyére kiadták – az ország túlnyomó részére a másodfokú, több délkeleti megyére a legmagasabb, harmadfokú – figyelmeztetést.

Hozzátették azt is, hogy csütörtök délutántól már nagyobb eséllyel alakulhat ki a Nyugat-Dunántúlon néhol zivatar, amelyet átmeneti viharos széllökés, jégeső és intenzív csapadék kísérhet.

 

Forrás: met.hu, MTI

AktuálisidőjárásVelencei-tóvízhőmérséklethőség