2024.07.12, Péntek

Az Örök Városban járt Székesfehérvár küldöttsége

szekesfehervar.hu

2017.05.18. 13:43

2017. május 17-én délelőtt a székesfehérvári delegáció Cser-Palkovics András polgármester vezetésével - amelynek tagja Róth Péter alpolgármester is - részt vett a pápai audiencián a Szent Péter téren. Emellett lehetőség nyílt arra is, hogy személyesen köszöntsék Ferenc pápát. Az általános kihallgatást követően felkeresték a Vatikáni Rádió magyar szerkesztőségét is.

Május 16-án este mutatták be a Római Magyar Akadémián a "Szent István-emlékek Rómában" című dokumentum filmet, amelyet Vakler Lajos székesfehérvári újságíró készített. A rendezvényen részt vett a Szent István városából érkezett küldöttség, amely erre az alkalomra érkezett Rómába.

A székesfehérvári polgármester a stúdióbeszélgetésben szólt a találkozásáról Ferenc pápával és az általános kihallgatás élményéről. A Szent István-emlékekről szóló film kapcsán - amelyet a város önkormányzata is támogatott - elmondta, hogy azt az iskolákban nevelési célra is szánják.

Továbbá Cser-Palkovics András hangsúlyozta, hogy Székesfehérvár már készül az Aranybulla kibocsátása 800. évfordulójának méltó megünneplésére 2022-ben és hosszú távú tervként pedig 2038-ra Szent István halálának ezredik évfordulójára. Európa kulturális fővárosa vonatkozásában Magyarország 2023-ban ad majd újra jelölést, amelyben Székesfehérvár is talán esélyes lehet.

 

Forrás: szekesfehervar.hu, Vatikáni Rádió

AktuálisSzékesfehérvárpolgármesterFerenc pápaSzent IstvánRómai Magyar Akadémia