2024.05.26, Vasárnap

Településképi rendeletet kell alkotniuk az önkormányzatoknak

Fejér Megyei Kormányhivatal

2017.04.20. 17:22

A településkép védelméről szóló törvény új feladatot adott a települési önkormányzatoknak, mely alapján 2017. október 1-ig településképi rendeletet kell alkotniuk. Erről tájékoztatták a megjelenteket a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkársága által tartott szakmai továbbképzésen, Székesfehérváron.

A rendezvényt a Fejér Megyei Kormányhivatal, és - társszervezőként - a Fejér Megyei Építészek Kamarája szervezte meg, Fakász Tamás megyei főépítész valamint Németh Tamás kamarai elnök közreműködésével. Fejér megye településeinek polgármesterei, a Fejér Megyei Építészek Kamarájának tagjai is meghívást kaptak a programra.

A rendezvényt dr. Simon László nyitotta meg. A Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja arról beszélt, hogy minden önkormányzatnak kell, hogy legyen elképzelése a településének képéről, arról, hogy a település megjelenése hosszú távon milyen irányba alakuljon, milyen településképi értékeket kíván megtartani, vagy az önkormányzati szabályozás eszközével megváltoztatni.

Az önkormányzatoknak az a céljuk, hogy településük a helyi lakosság számára élhető, a vendégek számára vonzó legyen – tette hozzá Simon László. Ennek eléréséhez most az önkormányzati szabályozás eszközével, a településképi önkormányzati rendelet megalkotásával élhetnek, ez év októberéig kell ezt a feladatot elvégezni.

A kormánymegbízott megnyitó beszédében arra bíztatta az önkormányzatokat, hogy mindezt ne csak egy szakértő által elvégzendő feladatnak tekintsék, hanem a településvezetők aktív részvételével, a helyi lakosság bevonásával végezzék. Természetesen ennél a feladatnál sem lehet nélkülözni azt a segítő szakértelmet, amit a Miniszterelnökség, a Lechner Tudásközpont és az építész kamara tagjai képviselnek – ajánlotta fel a kormányhivatal, az állami főépítész és a Fejér Megyei Kormányhivatal szakembereinek szakmai közreműködését dr. Simon László kormánymegbízott.

A rendezvényen Füleky Zsolt a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára és Kolossa József területrendezési és településügyi főosztályvezető tartott tájékoztató előadást a településkép védelméről szóló törvényről, a településképi arculati kézikönyv és a településképi önkormányzati rendelet elkészítéséről.

A törvény 2016. júliusban jelent meg, 2017. januári módosításával lépett hatályba az a rendelkezés, mely szerint a települési önkormányzatoknak 2017. október 1-ig településképi önkormányzati rendeletet kell alkotnia. A törvény végrehajtására 2017. januárban a településkép jogintézményéről kormányrendelet-módosítás lépett hatályba. A településképi szabályozást a település teljes közigazgatási területére kell kiterjeszteni, az épített és természeti környezetre egyaránt. A településkép jogintézménye a településképi konzultációra, véleményezésre, bejelentésre, a településképi kötelezés szabályozására, a helyi érték védelemre, valamint a reklám, reklámfelületek helyi szabályozására is lehetőséget ad.

A rendezvényen elhangzott, hogy az önkormányzatok eddig is alkothattak településképi rendeletet, helyi érték védelmi rendeletet, valamint reklámrendeletet. Ezzel a lehetőséggel eddig csak kevés önkormányzat élt, mostantól azonban ezt határidőre meg kell megtenni.

 

Forrás: Fejér Megyei Kormányhivatal

AktuálisFejér megyeönkormányzattelepülésképrendelet