2024.04.23, Kedd

Székesfehérváron tartottak szakmai fórumot az integritásirányítási rendszerekről

Fejér Megyei Kormányhivatal

2017.02.09. 15:15

2017. február 7-én a Fejér Megyei Kormányhivatal Réztermében tartották a kormányhivatali integritás tanácsadók soron következő országos rendezvényét. A Fejér Megyei Kormányhivatal elsőként készítette el a szakterület változásait tartalmazó szabályzatokat.

Hirdetés

A műhelymunka központi témája az államigazgatási szervek integritásirányítási rendszeréről és az érdekérvényesítők fogadásának rendjéről szóló 50/2013. (II. 25.) Kormányrendelet módosítása következtében szükséges szabályzatalkotási, szabályzatmódosítási valamint felülvizsgálati folyamatok ismertetése volt, melyről Dr. Halmainé Dr. Takács Rita, a Fejér Megyei Kormányhivatal integritás tanácsadója tartott előadást.

A rendezvényen az integritásirányítási rendszerekkel kapcsolatos aktuális kérdéskörökről, intézkedési tervekről, valamint stratégiákról is szó esett. Ezekről a Veszprém Megyei Kormányhivatal, a Baranya Megyei Kormányhivatal, a Pest Megyei Kormányhivatal, valamint a Somogy Megyei Kormányhivatal integritás tanácsadói számoltak be.

A szakmai fórumon a kormányhivatali munkatársak mellett jelen volt a Nemzeti Védelmi Szolgálat Korrupciómegelőzési Főosztályának szakértője, továbbá a szakmai kapcsolatok fejlesztése és tapasztalatcsere céljából a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala valamint a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság integritás tanácsadója.

A rendezvényen intenzív párbeszéd alakult ki. A jelenlévőknek lehetőségük nyílt megosztani a szervezetüknél előforduló integritással kapcsolatos esettípusokat, dilemmákat is, így a találkozó hasznos információkat közvetített a résztvevők felé.

A rendezvény elején Dr. Petrin László a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója köszöntötte a résztvevőket.

Az integritás az államigazgatási szerv szabályszerű, a hivatali szervezet vezetője és az irányító szerv által meghatározott célkitűzéseknek, értékeknek és elveknek megfelelő működése.

Az integritásirányítási rendszer az irányítási és vezetési rendszer funkcionális alrendszere, amely az államigazgatási szerv integritás alapú működésének megteremtésében résztvevő személyek és csoportok tevékenységének összehangolásával, a költségvetési szervek belső kontrollrendszeréről és belső ellenőrzéséről szóló 370/2011. (XII. 31.) Kormányrendelet szerinti kontrollkörnyezethez illeszkedve biztosítja a szervezeti kultúra egységét az értékek, elvek, célkitűzések és szabályok meghatározása, a követésükhöz szükséges útmutatás és tanácsadás, a megfelelés nyomon követése és szükség esetén kikényszerítése útján.

AktuáliskormányhivatalFejér megyeintegritásszakmai fórumintegritásirányítási rendszer