2024.03.29, Péntek

Áthelyezték a Kodolányi János Főiskola székhelyét

mti

2017.02.03. 09:01

Február 1-jétől Székesfehérvár helyett hivatalosan is Orosházán van a Kodolányi János Főiskola székhelye.

Hirdetés

Három éve kezdődtek meg a tárgyalások, a székhelyváltásban - amelyre más felsőoktatási intézmény történetében még nem volt példa - döntő szerepet játszott az, hogy a főiskola tudományos közössége hosszú távon részt vehet a kistérségi területfejlesztésben. - tájékoztatott Szabó Péter rektor.


Orosházán indítják el új szakként a közösségszervező képzést. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár minapi bejelentése szerint több mint háromezer betöltetlen álláshely van e területen.

Megkapták a szakindítási engedélyt az informatikai képzéshez is, amelyet országosan egyedülálló módon, informatikában jártas vállalatokkal közösen terveznek megvalósítani.

A vállalatok - a főiskola szakembereivel közösen - részt vettek a tananyagfejlesztésben, gyakorlati programok vezetőiként pedig az oktatásban is szerepük lesz.


A távolabbi tervek szerint a cégeknél kihelyezett tanszékek is létrejöhetnek. Erre van már példa a főiskola életében, a humánerőforrás-szervezésben jártas Nexxon Zrt.-vel közösen van kihelyezett vállalati tanszékük - jegyezte meg a rektor.

 

Simonka György országgyűlési képviselő elmondta: informatikai területen hatvanezer betöltetlen álláshely van, ám elsődleges céljuk - ezt célozták meg a Calendula Tervben -, hogy a helyi fiataloknak helyben biztosítsanak boldogulási lehetőséget. Épp ezért az a feltételük, hogy az informatikai cégek a hallgatók legalább felét minimum öt évig Orosházán foglalkoztassák.
Megjegyezte: Békés megye népessége évente négyezer fővel csökken, a népességfogyást meg kell állítani.
Terveiről szólva Simonka György elmondta: szeretné, ha a vállalatok számára inkubátorházakat, informatikai fejlesztési zónát tudnának létrehozni. Emellett szeretnének indítani egy tudományos-technológiai kart, ahol nanotechnológián alapuló, funkcionális élelmiszergyártásba foghatnának.

 

Szabó Péter közölte: nappali tagozaton ez év őszétől hirdetik meg a képzéseket, háromszáz hallgatóval működhet optimálisan a tagozat. A megfelelő létszám elérése érdekében már most indítanak közös programokat nyolc-tíz helyi középiskolával.

 

Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere elmondta: mivel a főiskolán nincsenek államilag finanszírozott helyek, a város a legutóbbi képviselő-testületi ülésen megszavazott egy húszmillió forintos ösztöndíjprogramot, emellett 15 évre bérbe adnak az intézménynek egy ingatlant a belvárosban, ahol a nappali tagozatos képzést működtethetik.

 

A Kodolányi János Főiskola idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját, összesen 2500-an tanulnak az intézmény budapesti, székesfehérvári és orosházi kampuszain.

AktuálisSzékesfehérvárKodolányi János FőiskolaOrosháza