2024.05.21, Kedd

Bruttó 530 millió forintból négy, országos jelentőségű, természetvédelmi oltalom alatt álló élőhely felújítása kezdődik el Fejér megyében a KEHOP keretében.

Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága (DINPI) igazgatója közölte, hogy a most induló projekt négy, Natura 2000 kijelölés alatt álló területet érint, illetve két terület egyben a Ramsari Egyezmény alá is tartozik. A fejlesztések célja, hogy a vizes élőhelyeken az optimális vízkormányzás, vízszintszabályozás lehetőségét biztosítsák, ehhez kapcsolódóan a vizes élőhelyek, a hozzájuk kötődő vízi madárfajok számára kedvező ökológiai állapotot biztosítsanak.

  • A Dinnyési Fertő Természetvédelmi Területen a nyílt vízi területet fejlesztik, a vízutánpótlást biztosítják zsilipek és töltések javításával. Kopár fészkelő sziget kialakítását tervezik, illetve a megfigyelőtornyot építenek.
  • A Velencei-tavi madárrezervátumban nyílt vízfelületet létesítenek a madármegfigyelésekhez, visszaállítják a szikes tószegélyt, a megfigyelőtornyot pedig átépítik.
  • A Sárréti Tájvédelmi Körzetben felszámolják a belső csatornákat, felújítják az étereszeket, hogy a Nádor-csatorna vizéből időszakosan el tudják árasztani a környező területeket, így biztosítva vizes élőhelyet a madaraknak.
  • A Sárvíz-völgye Tájvédelmi Körzetben a szikes tavi és pusztai élőhelyeket helyreállítják, a műtárgyak felújításával a vízháztartást javítják.

Az igazgató hozzátette, hogy a 2015-2023 közötti időszakban mintegy 7,5 milliárd forintból terveznek további projekteket megvalósítani.

 

Országszerte folytatódnak a KEHOP-os és GINOP-os projektek

A szerdai projektnyitó rendezvényen V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a közeljövőben sok hasonló projektnyitó rendezvény lesz a Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében, hiszen a most futó programozási időszakban mintegy 38 milliárd forint áll rendelkezésre természetvédelmi fejlesztésekre, és ezen felül a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) több milliárd forintjából a látogatóközpontok kiépítése is megvalósul.

V. Németh Zsolt elmondta, hogy a KEHOP-os projektek révén országszerte folytatódik a leromlott élőhelyek állapotának javítása mintegy 100 ezer hektáron. Emellett karámrendszerek, istállók újulnak meg, valamint a természetvédelmi őrszolgálat épületei, gépjárműparkja és eszközei is. A programban - európai uniós kötelezettség miatt is -, az ökoszisztémák feltérképezését követően megteremtik a természetvédelmi monitoring feltételeit is. Ezáltal bemutathatóvá válik, hogy egy-egy beruházás mennyire erodálja a természet forintosított értékét.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az előző ciklusban, a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében a természetvédelemre fordított források elérték a 38 milliárd forintot, s ezek jelentős részét, több mint 70 százalékát a nemzeti parkok használták fel: mintegy 100 ezer hektáron javult a leromlott élőhelyek állapota és az infrastruktúra.

Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)Gazdaságvelencei tóFejér megyelátogatóközpontvízgazdálkodásGINOPkörnyezetvédelmi beruházásKörnyezet és Energia Operatív Program (KEOP)földmunka