2024.04.26, Péntek

Szerencsehozó Lencseosztással indult az Újév Székesfehérváron

okkfehervar.hu/Samu Miklós

2017.01.02. 10:01

Székesfehérvár város Önkormányzata – a közreműködő partnerei segítségével – immár ötödik alkalommal szervezte meg január első napján a bőséget és egészséget hozó, lencsefőzeléket kínáló népszerű akciót.

Hirdetés

A babonák széles skálája január elsejéhez kötődik, ugyanis ekkor tehetünk legtöbbet azért, hogy sikeresek és boldogok legyünk az újesztendőben. A szokások és hiedelmek célja, hogy biztosítsák a következő esztendőre az emberek egészségét, szerencséjét, valamint a bő termést. Az újévi babonák nem változtak az idők folyamán: még mindig úgy tartják, az év első napja döntő szerepet játszik abban, hogy milyen szerencsénk lesz az újesztendőben. A már több mint ötezer éve fogyasztott lencsét január elsején, első étkezésként kell elfogyasztani; aki így tesz, annak az év során soha nem ürül ki a pénztárcája.

Idén ötödször gondoskodott együtt Székesfehérvár Önkormányzata, a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága, a Fehérvári Programszervező Kft. és az Alba Plaza arról, hogy szerencsésen induljon 2017 a székesfehérváriaknak. Január elsején, vasárnap délután ismét a Magyar Honvédség gulyáságyúiban főtt lencsefőzeléket kínálták kolbásszal – a csípős téli időjárásra tekintettel forró teával kiegészítve – a székesfehérváriaknak és minden kedves érdeklődőnek az Alba Plaza előtt.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester örömét fejezte ki, hogy immáron hagyományos rendezvénnyé vált Székesfehérváron a Szerencsehozó Lencse. „2013-ban, a Szent István Emlékév keretében gondoltunk arra, hogy illő lenne egy szép magyar hagyomány felhasználásával elindítani az újesztendőt. Pontosan ezért gondoltunk a szerencsehozó szimbolika egyik jellegzetes és megkerülhetetlen ételére, a lencsére. Nagyon örülök annak, hogy az elmúlt években egy szép hagyománnyá vált a városban ez a rendezvény!” – mondta dr. Cser-Palkovics András, aki megköszönte a katonák közreműködését a főzésben, és Boldog Új Esztendőt kívánt mindenkinek.

Mintegy 1000 adag lencsefőzelék főtt kora reggel óta a katonai gulyáságyúkban. Az elkészült ínycsiklandozó finomságokat dr. Cser-Palkovics András polgármester, az alpolgármesterek és a város képviselőtestületének több tagja kínálta az érkezőknek. A szerencsehozó ételt Rácz István százados, tábori lelkész áldotta meg.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei Szerencsehozó Lencseosztáson is sokan vettek részt. A megjelentek jóízűen fogyasztották el egy kellemes beszélgetés közepette a téren és az Alba Plazában felállított asztaloknál az ízletes étket.

AktuálisSzékesfehérvár2017Szerencsehozó LencseosztásÚjév