2024.02.25, Vasárnap

Díjátadás Dunaújvárosban – A város kultúrájáért dolgoztak

infodunaujvaros.hu

2017.01.25. 10:21

Idén ismét elismerésben részesültek azok, akik Dunaújváros kultúrájának felemelése és megismertetése érdekében maradandót alkottak.

Hirdetés

A vasárnapi díjátadáson a színpadon Csadi Zoltán színművész Petőfi Sándor naplójából idézett részleteket, míg a naplórészletek összekötéseként Tótin Katalin zongorajátékát tekinthettük meg. Majd Gombos Istvén humánügyekért felelős alpolgármester adta át a díjakat.

A díjazottak:

Dunaújváros MJV Közgyűlése által alapított „Pro Cultura Intercisae” Díj a kimagasló teljesítményt nyújtó alkotó- és előadóművészeknek, alkotó- és előadó-művészeti közösségeknek, és mindazon személyeknek és közösségeknek adományozható, akik a város kultúrájáért hazai, illetve nemzetközi elismertségéért maradandót alkottak.

Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése az idei esztendőben a „Pro Cultura Intercisae” Díjat: Németh Györgyné, valamint Markovics Sándor részére adományozta.

Méltatások:

Németh Györgyné a Vasmű úti, ma Őspatika pénztárosa volt 1953-tól 1991-ig. Városunk valamennyi lakója ismerte udvariasságáról, lelkiismeretességéről, ma a Pentele Nyugdíjas Klub vezetője. Ez a civil szervezet 34 éves. Németh Györgyné hosszú éveken keresztül segítette munkáját, ma pedig ő áll az élén. Napjainkban több mint 100 ember közösségi tevékenységének irányítója.

Ezek az emberek csakugyan közösségé formálódtak. Legfőbb céljuk a pentelei hagyományok életben tartása, a fiatalokkal történő megismertetése. Nagyon sok élményt és információt nyújtanak kirándulásaik.

Németh Györgyné minden ünnepet számon tart, nem feledkezik meg a részletekről sem. Mindennek ő a főszervezője, kezdeményezője és lelke.

Elsősorban az ő odaadó munkája révén vált jelentős civil szervezetté a Pentelei Nyugdíjas Klub. A legidősebb korosztály olyan példamutató, közismert képviselőjéről van szó, aki hosszú ideje egyaránt aktív résztvevője és kiemelkedő szervezője nem csak a Nyugdíjas Klubnak, de a Pentele Baráti Kör, mint Hagyományőrző Egyesület rendezvényeinek, ünnepi megemlékezéseinek is. Közéleti ügyekben is mindig lehet számítani segítőkészségére.

Kapcsolatban áll a helyi rendőrséggel, közbiztonsági előadásokat is szervez.

A helyi kultúra alakításában küldetést tölt be azzal, hogy a múlt generációik hagyományainak kivételes ismerője, művelője, és terjesztője. Köztiszteletnek örvend nemcsak a nyugdíjas klub, hanem a penteleiek körében, de városszerte és a környező településeken is.

Lelkiismeretes és példaértékű kulturális és hagyományőrző tevékenységének elismeréseként Dunaújváros MJV Közgyűlése a Pro Cultura Intercisae díjat Németh Györgyné részére adományozta.

Markovics Sándor a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, megalapítója a Nemzetközi Fúvósok és Mazsorettek dunaújvárosi rendezvénysorozatának, amely az elmúlt évben immáron 20. alkalommal szórakoztatta az érdeklődőket, és a Fúvósok Világszövetsége is elismerően szól a rendezvényről.

Nagy érdemei vannak abban, hogy évről-évre a Szerb Nemzetiségi Önkormányzattal közösen megrendezik a „Veliko Prelo”, vagyis Kóló bálokat, amely az idei évben immár 40. alkalommal várja a közönséget.

Egyik alapítója az immár 40 éves Dunaújvárosi Horvátok és Szerbek Egyesületének, amely ma már csak egyedül működik Magyarországon. Célja, a két kultúra hagyományainak ápolása és megismertetése.

Hosszú évek alatt remek kapcsolatot alakított ki külföldi magyar kulturális egyesületekkel, melyekkel élő és rendszeres kapcsolatot ápol, eleget tesznek az előadói felkéréseknek.

Számos elismerés birtokosa, így például a Dunai Vasmű Fúvószenekarában 35 éven át tartó eredményes munkásságáért elismerő oklevélben részesítették 1985-ben, de Horvátországban is a sok éves együttműködést kívánták elismerni 2006-ban, majd 2012-ben a Kulturális Egyesület 150 éves fennállásának alkalmából rendezett ünnepségen, a több évtizedes kimagasló kulturális együttműködésért kitüntetésben részesítették.

A hosszú évtizedeken át végzett kimagasló és magas színvonalú kulturális és hagyományőrző tevékenységének elismeréseként Dunaújváros MJV Közgyűlése a Pro Cultura Intercisae díjat Markovics Sándor részére adományozta.

KultúraDunaújvároskultúradíjátadásPro Cultura Intercisaemarkovics sándornémeth györgyné