2024.05.30, Csütörtök

Nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók aránya

kormanyhivatal.hu

2016.12.15. 09:41

Mindennek ellenére még nem találtak influenza vírust a megyében, és csak a Székesfehérvári Járásban csökkent az orvosokhoz influenzaszerű tünetekkel fordulók aránya.

Az influenza figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint 2016. december 05. és december 11. között (2016. 49. hetében) a megye területén 483 fő, az előző hetinél 33,0%-kal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A 100 ezer lakosra vonatkoztatott megyei megbetegedési arány 115,4 %ooo volt.

A Dunaújvárosi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály illetékességi területén 201,8%ooo; (előző héthez képest 122,2%-os emelkedés), a Székesfehérvári Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály illetékességi területén 98,1%ooo (előző héthez képest 11,7%-os csökkenés), a Móri Járási Hivatal Népegészségügyi osztály illetékességi területén pedig 22,7%ooo (előző héthez képest 300,0%-os emelkedés). A megye egész területén a 100 ezer lakosra vonatkoztatott megbetegedési arány az utóbbi 4 hétben folyamatos emelkedést mutat, de még nem érte el a járványos küszöb értéket, alacsony aktivitást mutat.

Az orvoshoz forduló betegek 35,0%-a a 0-14 éves; 29,9%-a a 15-34 éves; 25,6%-a a 35-59 éves és 9,4%-a a 60 éves, illetve az e feletti korosztályból került ki.

A jelentés írásáig 2016. 40. hetétől megyénkből beküldésre került légúti mintákból influenzavírus jelenléte nem igazolódott.

Közösségi halmozódásról nem érkezett jelentés.

Influenza figyelőszolgálat adatai (megbetegedési arány 100 ezer lakosra) 2016/2017. évi influenza szezonban, Fejér megyében

Az influenza megbetegedés megelőzésének leghatékonyabb eszköze a védőoltás. Az influenza elleni védőoltások elsődleges célja a súlyos kórházi ellátást igénylő megbetegedések és influenza halálesetek megelőzése. A védőoltást ajánlott minden szezon előtt évente megismételni a vírus rendkívüli változékonysága miatt.

Az influenza megbetegedés súlyos lefolyása szempontjából fokozottan veszélyeztetettek a krónikus betegek, a szív- és érrendszeri, légúti, máj és vesebetegek, anyagcsere betegségben szenvedők, cukorbetegek, daganatos betegek és immungyengeségben szenvedők, rehabilitációs, ápolást, gondozást nyújtó egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápoltak, gondozottak, várandós kismamák, 60 év felettiek. Számukra az influenza elleni védőoltás térítésmentesen a háziorvosoknál rendelkezésre áll. Az influenza védőoltás élővírust nem tartalmaz, betegséget nem okoz, beadása nem jelent veszélyt a fejlődő magzatra.

Térítésmentes influenza védőoltásra jogosultak az állattartó telepeken dolgozók, akik baromfi, sertés tartásával foglalkoznak, illetve ezen állatok szállításával, feldolgozásával, megsemmisítésével foglalkoznak.

Fontos, hogy az influenza védőoltás mielőbb beadásra kerüljön, hogy a megbetegedések emelkedésének időszakára már védelmet nyújthasson. A védettség 10-14 nap alatt fokozatosan alakul ki.

AktuálisinfluenzaFejér megyeorvosinfluenza vírus