2024.03.28, Csütörtök

A Westbau megvásárolta és felújítja a bodajki Hochburg-Lamberg kastélyt

magyarepitok.hu

2016.12.21. 14:19

A Fejér megyében található, igen leromlott állapotú épület a felújítás után turisztikai célokat szolgál majd, és akár vadászati kiállításoknak is helyet adhat.

Hirdetés

December 19-én a West Hungária Bau (WHB) cégcsoporthoz került a bodajki Hochburg-Lamberg Kastély – írja szerdai közleményében a WHB. (A cégcsoport a WHB Vagyonkezelő Kft.-n keresztül vette meg a BDJK Real Estate Kft.-t, amelynek tulajdonában van a kastély.) A szakmai kihívás mellett az észszerű értékteremtés miatt döntöttek a felvásárlás mellett. A kastély önmagában is turisztikai látványosság, de a felújítás után az új tulajdonos tervei szerint akár vadászati és művészeti kiállításoknak is helyt adhat majd.

A bodajki Hochburg-Lamberg Kastély közepes méretű épület, a klasszicista magyar építészet egyik jeles alkotása. Az 1830-as években épült, a II. világháború során megrongálódott, majd a lakosság teljesen kifosztotta, csak a falai álltak. Hosszas előkészületek után 1962-ben új tetőzet készült, majd 1964-65-ben az Országos Műemléki Felügyelőség tervezésében és kivitelezésében turistaszállóvá alakították. Az 1990-es évek elejéig működött turistaszállóként, majd 2007-ben az önkormányzat eladta, azóta üresen áll. Jelenlegi siralmas állapota ellenére az épület hozzáértő kezek segítségével menthető, mert statikailag még ép.

Szikszai–Lukács Zsanett, a WHB Kft. szóvivője a felvásárlás kapcsán kiemelte: „a WHB évek óta kivitelezőként vesz részt nagy értékű műemléképületek felújításában, korszerűsítésében, így rendelkezik a szükséges szakértelemmel és forrásokkal is, amelyek segítségével a bodajki Hochburg-Lamberg Kastély megújulhat. Ezért is döntöttünk úgy, hogy a történelmi, nemzeti vagyont is gyarapító ingatlant megújítjuk, célunk a rangos épület megfelelő turisztikai hasznosítása.”

kastélyfelújításműemlékfelújításAktuálisbodajkWest Hungária Bau Kft.