2024.07.18, Csütörtök

12 PPP-konstrukciót tervez kiváltani a kormány

mti

2016.12.20. 16:32

Tizenkét PPP-konstrukció kiváltásáról írt alá szerződést hétfőn Palkovics László oktatásért felelős államtitkár az érintett felsőoktatási intézmények kancellárjaival. A projektek között a Dunaújvárosi Egyetem is szerepel.

Palkovics László ismertetése szerint a 12 projekt összértéke 29 milliárd forint, a konstrukciók kiváltása pedig nagyjából 14 milliárd forint megtakarítást eredményez az intézményeknek. Hozzátette: fontos, hogy ezek az előnytelen konstrukciók a továbbiakban nem terhelik az intézmények működését, a PPP miatt kifizetett bérleti és szolgáltatási díjak ugyanis egy kisebb intézmény teljes költségvetésének 20-50 százalékát is kitehetik.

Az államtitkár közlése szerint 2017-ben folytatódik a PPP-projektek kiváltása.

Gyetvai Árpád miniszteri biztos kiemelte: a kiváltott PPP-projekteknél az üzemeltetési, fenntartási és esetleges felújítási költségek 30 százalékkal magasabbak, mint saját üzemeltetés esetén. Elmondása szerint a létesítési díj az előnytelen konstrukció miatt 20 év alatt gyakorlatilag a beruházási érték 4-5-szöröse. Kitért arra is, hogy olyan épületek után is fizetnek bérleti díjat, amelyek üresen állnak. A most kiváltott miskolci Pattantyús épület-projekt éves díja például 160 millió forint plusz áfa - mondta Gyetvai Árpád. Közölte: a felsőoktatási intézmények kiválasztásánál az volt a szempont, hogy hosszú távon mely PPP-projekteket éri meg a leginkább kiváltani.

A miniszteri biztos megköszönte a PPP-partnerek "korrekt együttműködését", melynek eredményeképpen "jó egyezség született", és az intézmények számos előre nem látható költségtől is mentesültek.

A kiváltott konstrukciók között szerepel a Nyugat-magyarországi Egyetem négy projektje, a Dunaújvárosi Egyetem, az Eötvös József Főiskola, az Eszterházy Károly Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem egy-egy és a Pallasz Athéné Egyetem két projektje.

AktuálisfelsőoktatásDunaújvárosi Egyetemppp projekt