2024.04.24, Szerda

Százötvenen vettek részt a szombati ingyenes férfi szűrőnapon

szekesfehervar.hu

2016.11.12. 14:51

Nyílt szűrőnapot tartottak férfiaknak a Család- és Nővédelmi Központban. A szűrővizsgálatokra elsősorban azok jelentkezését várták, akik elmúltak 50 évesek és eddig nem vettek részt szűrővizsgálatokon. Az urológiai vizsgálatok mellett ingyenes vércukorszint-, koleszterin- és vérnyomásméréssel várják a résztvevőket a Humán Szolgáltató Intézet munkatársai.

Hirdetés

Már a jelentkezési határidő lezárulta előtt beteltek a szabad helyek a férfiaknak szervezett szombati nyílt szűrőnapra. Az előzetes regisztráció alapján százötven férfi döntött úgy, hogy részt vesz a szombati szűrővizsgálaton. Nem véletlen, hogy a programon megjelenő urak fontosnak tartották egészségük megőrzését: a prosztatarák az 50 év feletti férfiak daganatos megbetegedései között a leggyakoribb, és a tüdőrákkal együtt a férfiak körében a második leggyakoribb halálok.

 

2011-ben hirdették meg a város Egészségfejlesztési Tervét, azóta pedig nagy hangsúlyt fektetnek a férfiak egészségére is Székesfehérváron. „Nagyon bízom abban, hogy a kitartó munkánk eredménnyel jár. Célunk, hogy minden férfinél megszüntessük azt a félelmet, ami egy ilyen vizsgálatnál jelentkezik. A nőknél ez a folyamat egy kicsit egyszerűbb, hiszen ők már jobban megszokták, hogy ezekre a vizsgálatokra el kell menni – a férfiaknál ez még időt igényel. Mi azonban nem adjuk fel; kitartóan szervezzük továbbra is a szűrőnapokat, hogy megvédjük a férfiakat. Mi csak annyit kérünk tőlük: higgyék el, hogy értük tesszük mindezt!” – mondta Östör Annamária, Székesfehérvár egészségügyi és sporttanácsnoka.

Három szakorvos részvételével szerveztek a férfiak részére a szűrőnapot a Család- és Nővédelmi Központban. Dr. Botos Árpád, Dr. Hermann János és Dr. Barabás Tamás urológusok azokat az 50 év feletti férfiakat várták prosztataszűrésre, akik eddig nem vettek részt szűrővizsgálatokon, vagy az utolsó részvételük óta eltelt legalább két-három év. Ezen kívül azokat a 40. évüket betöltött férfiakat is várták a vizsgálatokra, akiknek családjában előfordult prosztatadaganat, vagy bármilyen prosztata megbetegedés. Dr. Hermann János urológus főorvos kiemelte, hogy a magas kockázatnak kitett férfiak csoportjában végzett szűréseknek köszönhetően elvileg megelőzhető lenne a halálesetek jelentős része. Az időben felfedezett rákok egy része gyógyítható – a prosztata rák ezek közé tartozik. Mint mondta, szeretnének minden pácienst meggyógyítani, ezért kell idejében felfedezni a betegséget.

 

A helyszínen ingyenes vércukorszint, koleszterin és vérnyomásmérést is igénybe vehettek a résztvevők, emellett boka-kar index meghatározás is volt a Humán Szolgáltató Intézet munkatársai jóvoltából.

AktuálisSzékesfehérvárszűrővizsgálatHumán Szolgáltató Intézet