2024.05.09, Csütörtök

Nemzetiségi Ifjúsági Találkozó kezdődött Agárdon

MTI

2016.09.10. 08:23

A Magyarországi Német Fiatalok Közössége és a Magyarországi Szlovák Fiatalok Szervezete rendezte találkozón szlovák, szerb, német, ruszin, roma, bolgár, román, lengyel nemzetiséget képviselő fiatalok vannak jelen.

A Velencei-tavi Vízi Sportiskolában zajló háromnapos rendezvény megnyitóján Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a hazánkban élő nemzetiségek fontos részei az egész magyar közösségnek és az anyaországok közösségének egyaránt. Örömének adott hangot amiatt, hogy a nemzetiségeket képviselő fiatalokkal közösen tudnak beszélni azok problémáiról. Úgy vélte, a találkozó lehetőséget kínál az ifjúsági szervezetek megerősödésére.
    

Az államtitkár az egyházak szerepéről szólva elmondta, hogy a magyar többség 55 százaléka valamely egyházhoz tartozónak mondja magát, miközben a nemzetiségek tekintetében ez az arány 70 százalék. Éppen ezért a nemzetiségek megmaradásában fontos szerep jut a vallásnak, az egyházaknak - tette hozzá.
    

Kiszely András, a Magyarországi Szlovák Fiatalok Szervezete vezetője közölte, hogy korábban két kisebb nemzetiségi találkozót szerveztek már, de a többi nemzetiséget eddig nem sikerült megszólítaniuk, most azonban sikerült. 
    

Matoricz Tekla, a Magyarországi Német Fiatalok Közössége elnöke elmondta, hogy a találkozón szlovák, szerb, német, ruszin, roma, bolgár, román, lengyel nemzetiséget képviselő fiatalok vannak jelen.
    

A Nemzetiségi Ifjúsági Találkozó péntektől vasárnapig tart. Szombaton kerekasztal beszélgetéseket rendeznek különböző, a nemzetiségi ifjúságot érintő témákban a jelenlévő nemzetiségi felekezetek lelkészeinek irányításával. A résztvevők a további programok során megismerhetik egymás kultúráját, gasztronómiáját, múltját és jelenét.

Aktuálisagárdifjúsági találkozó